Hemlig utredning gjord av det saudiska kungahuset. Arkivbild. Foto: AP/TT

Ny läcka beskriver tortyr av politiska fångar i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Många politiska fångar i Saudiarabien lider av undernäring och har bland annat skärsår och brännskador på sina kroppar. Det skriver tidningen The Guardian som har tagit del av hemligstämplade patientjournaler från det saudiska kungadömet.

Läckan är del av en intern utredning som beställts av den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz. Enligt en källa till The Guardian godkände kungen undersökningar på upp till 60 fångar, varav flera kvinnor.

Saudiarabien har sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi i höstas blivit allt mer kritiserade för hur de hanterar mänskliga rättigheter. Utredningen ska enligt The Guardian ha gjorts i samband med en utvärdering av beslutet om att frihetsberöva 200 personer i ett tillslag som beordrats av kronprins Mohammed bin Salman.

Tydliga tecken på tortyr

I utdrag från de hemligstämplade journalerna, som The Guardian publicerat, framgår det att fångarna lider av bland annat undernäring, skärsår, blåmärken och brännskador:

”Undernäring och vätskebrist gör att patienten har svårt att röra på sig. Det finns också blåmärken, sår och andra skador på stora delar av kroppen”.

”Patienten har allvarliga brännskador över hela kroppen. Gamla sår har inte läkt på grund av att patienten inte fått adekvat vård”.

”Patienten kan inte röra på sig på grund av skador på båda benen och generell svaghet på grund av undernäring och vätskebrist”.

Rekommenderar benådning

De medicinska undersökningarna ska enligt en källa till The Guardian ha gjorts i januari och har sedan dess lämnats över med ett flertal rekommendationer till det saudiska kungahuset. I de flesta fallen har kungens rådgivare rekommenderat att fångarna omedelbart ska förflyttas från isoleringscell till vårdinrättning. Några rådgivare har gått så långt som att rekommendera benådning av alla politiska fångar.

The Guardian har varit i kontakt med saudiska myndigheter den 31 mars för att få en kommentar. En talesperson för regimen sa då att han skulle återkomma med svar men har ännu inte besvarat tidningens frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer