Arkivbild. Tidigare har män i Saudiarabien kunnat begära skilsmässa utan deras fruars vetskap – men nu kommer kvinnorna att bli underrättade via sms. Foto: AP/TT

Saudiska kvinnor kommer få sms när skilsmässan går igenom

Uppdaterad
Publicerad

Från och med söndagen kommer kvinnor i Saudiarabien ha rätt till att bli varse om när deras män tagit ut skilsmässa – via sms. – Tidigare har män kunnat skilja sig från sina fruar utan deras vetskap, säger advokaten Somayya al-Hindi.

Det kallas för hemliga skilsmässor. Äktenskap som avslutas utan kvinnans vetskap. Detta var en möjlighet i Saudiarabien, fram till söndagen.

Enligt det nya regelverket har numera kvinnor rätt till att få ett sms när skilsmässan går igenom domstol och deras civilstatus ändras.

– Den nya åtgärden kommer att säkerställa att kvinnor får sina rättigheter som underhållsbidrag, säger den saudiska advokaten Nisreen al-Ghamdi till ekonomisajten Bloomberg.

Förmyndarskapet fortfarande intakt

Detta ses som ett ytterligare steg i det som kronprinsen Mohammed bin Salmans kallar för modernisering av landet, skriver BBC. Liksom möjligheten för kvinnor att numera få köra bil, se fotbollsmatcher och arbeta i sektorer som tidigare varit avsedda enbart för män.

Men det finns fortfarande en hel del saker som en kvinna i Saudiarabien inte får göra utan tillstånd från sin förmyndare, som vanligtvis är en make, pappan eller en bror. En kvinna kan till exempel inte resa eller ansöka om pass och inte heller öppna bankkonto utan särskilt tillstånd.

– Det här kommer sätta punkt för möjligheten att kunna fuska med kvinnors identitet och kunna styra över deras tillgångar, säger advokaten Somayya al-Hindi till lokala tidningen Okaz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.