Kvinnor i Saudiarabien har tröttnat på klädlagarna. Nu vänds abayan, klädesplagget de tvingas bära, ut och in i protest. Foto: TT

Saudiska kvinnor har tröttnat – vänder kläderna in och ut

Publicerad

Kvinnor i Saudiarabien har tröttnat på klädlagarna. Nu vänds abayan, klädesplagget de tvingas bära, ut och in i protest.

#Insideoutabaya är fylld av bilder på saudiska kvinnor som tar ställning mot det lagstadgade klädesplagget.

Abayan, en sorts kaftanliknande fotsid dräkt med både religiös och kulturell betydelse, är ett måste för kvinnor i Saudiarabien. I något som kan kallas för en tyst protest visar en del kvinnor nu sitt missnöje med att tvingas bära plagget.

Många kvinnor skriver inlägg på sociala medier om abayan. Foto: Twitter

”Som saudisk kvinna har jag inte friheten att klä mig hur jag vill. Jag är enligt lag tvungen att bära abaya överallt förutom i mitt hem, vilket jag inte längre klarar av”, skriver en kvinna på Twitter.

Skett förändringar

På senare tid har förändringar börjat märkas i landet. I februari i år sa en ledamot i Saudiarabiens högsta religiösa råd att kvinnor inte bör tvingas bära abaya. Kvinnor har fått tillstånd att köra bil, något som tidigare varit otänkbart, och tillåtits att vara åskådare när män deltagit i idrottsevenemang.

Kronprinsen Mohammed bin Salman anses ligga bakom den relativa moderniseringen av landet. Han har tidigare sagt att plagget inte är obligatoriskt, utan att både kvinnor och män förväntas klä sig anständigt. Kvinnorna uppger dock att de inte har sett någon ändring i lagen.

Och kronprinsen är knappast fri från skandaler. Just nu är han till exempel hårt kritiserad i samband med mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.