Stora skaror migranter i Calais har under natten på nytt försökt storma tunneln till eurotunneln, i hopp om att ta sig från europeiska fastlandet till Storbritannien. Efter tumultet hittades en människa på morgonen död, rapporterar fransk polis enligt nyhetsbyrån AFP.
Den döde ska enligt uppgift från fransk polis vara en sudanesisk man i åldern 25-30 år och ha omkommit när han blev påkörd av en lastbil, uppger The Guardian.
Storbritannien är så attraktivt för många papperslösa migranter att det i flera år varit kaosartat vid tunnelmynningen i Calais. Även i går natt stormades tunneln av 2.000 migranter i ett försök att ta sig till Storbritannien illegalt. Migranterna klättrade över staket och försökte borda tåg som går genom tunneln, uppger TT.
Incidenterna är två i raden av incidenter som sedan juni i år tagit nio människors liv, uppger The Guardian.
Säkerheten skärps
Regeringarna i London och Paris har nu enats om att lägga sju miljoner pund (över 90 miljoner kronor) på skärpt säkerhet vid kanaltunneln.
Frankrike säger att man ska allokera ytterligare 120 poliser till området. Storbritannien trycker i sin tur på för att få till stånd ett tre meter högt stängsel som ska hindra migranter från att ta sig in på terminalen varifrån lastbilstrafiken utgår, uppger Reuters.
Det har också upprättats en plan för att sända tillbaka migranter, som uppehåller sig i provisoriska läger i Calais, till Västafrika. Enligt den brittiska inrikesministern Theresa May är överenskommelsen ”ett viktigt steg framåt”, skriver The Telegraph.
Myndigheter får kritik
Franska myndigheter har kritiserats av brittiska parlamentsledamöter för att de friger migranter som gripits. Många av dem gör upprepade försök att ta sig in i Storbritannien.
Enligt Theresa May ska de båda länderna också satsa mer på underrättelseverksamhet, poliser och annan brottsbekämpning för att slå ned på organiserade kriminella gäng som är involverade i människosmuggling, uppger TT.
En kriminalitet som Storbritanniens premiärminister David Cameron kallade ”korruptionens cancer i hjärtat av den låga ekonomiska tillväxten i fattiga länder”, som leder till att vissa migranter vill lämna sina länder och resa till Storbritannien, uppger The Guardian.
”Sätt in militären”
Migrantkrisen vid Calais har eskalerat under de senaste månaderna med tusentals människor på flykt från länder som Eritrea, Syrien och Afghanistan som nu bor i de tillfälliga lägren i närheten av tunnelöverfarten mot Storbritannien. Under hela 2015 har det sammantaget gjorts 37.000 försök till gränspassering, enligt uppgifter från Kanaltunneln, uppger nyhetsbyrån AP.
Nigel Farage, ledaren för det invandringskritiska brittiska partiet Ukip, menar att militären bör sättas in mot migranterna.
– Om det nu är fråga om en kris måste vi se till att vi faktiskt har arbetskraft nog för att kontrollera lastbilar för att stoppa folk från att ta sig in illegalt i Storbritannien (...) om vi under dessa omständigheter kan använda militären och andra krafter, varför inte, uppger The Guardian.
Ska diskutera med andra EU-länder
Enligt SVT:s utrikeskorrespondent Niklas Svensson så möter Storbritanniens premiärminister David Cameron en stark invandringskritisk opinion som kräver att han ska ta hårdare tag när det gäller illegala flyktingar. Men Cameron tror inte att ett högre stängsel är den slutgiltiga lösningen.
– Han pratar också om ett samarbete med Frankrike och om att få migranter att återvända. Han pratade även om att han ska diskutera det här med andra EU-länder, som en del av den större migrationspolitiska frågan.
I Storbritannien har diskussionen den senaste veckan handlat ganska mycket om brittiska turister som försöker ta sig hem om de problem som har orsakas av de långa köerna i södra Storbritannien och som ställer till det för städerna där. Det har även pratats om de ekonomiska förluster som blir när transporter bli stillastående.