I Londons Soho pågick utelivet som vanligt på lördagen, men på torsdag måste allt stänga enligt de nya restriktioner som premiärminister Boris Johnson presenterade. Foto: Alberto Pezzali,TT

Ny nedstängning väntar England

Uppdaterad
Publicerad

England kommer att försättas i en ny lockdown sedan spridningen av covid-19 just nu överstiger smittskyddsmyndigheternas absolut värsta prognoser.

– Om vi inte gör någonting nu riskerar tusentals människor att dö varje dag om några veckor, sade premiärminister Boris Johnson när han levererade beskedet.

Antalet covid-drabbade i Storbritannien passerade i dag en miljon och med start på torsdag stängs England ned i fyra veckor i kampen mot virusspridningen.

Nedstängningen omfattar allt utom nödvändiga butiker, skolor och universitet. Människor kommer endast kunna lämna sitt hem om de har ”synnerliga skäl”, sade Johnson när han presenterade de nya restriktionerna vid en presskonferens från 10 Downing Street.

– Tiden är inne att agera för det finns inget alternativ, konstaterade den brittiske premiärministern.

Gäller bara England

De nya restriktionerna kommer att presenteras för parlamentet på måndag och tanken är att de ska träda i kraft på torsdag nästa vecka och gälla till den 2 december. Skottland, Wales och Nordirland berörs inte av den nya nedstängningen, där gäller redan lokala regler

Max sex personer från två olika hushåll tillåts träffas, restauranger kommer bara få sälja take-away, icke-nödvändiga affärer och serviceinrättningar tvingas hålla stängt och kaféer får inte hålla öppet efter klockan 18.

Hårt drabbat

Den nya nedstängningen sker motvilligt, men enligt regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, finns risk för dubbelt så många dödsfall under den andra virusvåg som nu verkar ta fart. Redan i dag är Storbritannien är ett av Europas hårdast drabbade länder. Antalet dödsfall med konstaterad covid-19 närmar sig 47 000.

Vårens nedstängning gick dock hårt åt ekonomin som krympte med en dryg femtedel. Enorma stödpaket följde, men hittills har det inte räckt för att få ekonomin på fötter igen. Boris Johnson försökte dock gjuta mod i sina landsmän:

– Julen blir annorlunda i år men genom att sätta in hårda restriktioner nu hoppas jag att familjer då kommer att kunna träffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.