Boris Johnson fick återigen överlägset flest röster i valet till ny ledare för Konservativa partiet. Foto: Vudi Xhymshiti/AP/TT

Ny omröstning hos Tory-partiet: Boris Johnson befäster sitt favoritskap

Uppdaterad
Publicerad

Processen med att hitta Storbritanniens nästa premiärminister fortsätter. I en andra omgång av Konservativa partiets ledarval fick Boris Johnson flest röster – och den tidigare brexitministern Dominic Raab petas efter att han fick för få röster.

Förhandsfavoriten Boris Johnson fick, liksom tidigare omröstning, starkast stöd med 126 röster. Utrikesminister Jeremy Hunt hamnade långt efter med sina 46 röster och miljöministern Michael Gove på 41 röster.

Av de sex kvarvarande kandidaterna hamnade Rory Stewart och Sajid Javid i botten på 37 respektive 33 röster.

Den tidigare brexitministern Dominic Raab gallrades bort efter att endast ha fått 30 röster och det krävdes fler än 32 för att för att få fortsätta tävla om ledarposten.

Lovar genomföra Brexit

Under tisdagen påtalde Boris Johnson igen att han, om han blir vald, kommer lyckas få Storbritannien att lämna EU innan 31 oktober. Annars skulle regeringen stå inför en förtroendekris.

– Vi måste lämna innan 31 oktober, annars står vi inför en katastrofal politisk förlust. Gör vi inte det tror jag vi alla kommer få betala ett allvarligt pris, säger han enligt Reuters.

Då är den sista omröstningen

De fem kandidater som nu återstår kommer att delta i en debatt på tisdag kväll. Senare i veckan möts kandidaterna i ytterligare omröstningar, tills endast två kvarstår.

De två kandidaterna kommer sedan att mötas i en sista omröstning den 22 juni och vinnaren förväntas meddelas ungefär fyra veckor senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.