Nye påven: Jorge Mario Bergoglio Foto: Scanpix

Påve Franciskus: ”Tack för mottagandet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagars konklav valdes argentinaren Jorge Mario Bergoglio till ny påve.

Jubel utbröt på Petersplatsen när vit rök strömmade ut från skorstenen vid Sixtinska kapellet strax efter klockan 19.00 på onsdagkvällen. På rekordkort tid hade en ny påve valts.

Valet föll på den 76-årige argentinaren Jorge Mario Bergoglio, en jesuit, något Anders Wejryd, ärkebiskop för Svenska kyrkan tycker är särskilt intressant.

Ny påve vald

– Jesuiterna har en tradition av djup lärdom och folklighet.

Historiskt val

Valet av Jorge Mario Bergoglio är historiskt på flera sätt. Det är första gången en jesuit väljs till påve. Det är också över tusen år sedan en person som inte är från Europa blivit påve och första gången en person från den amerikanska kontinenten blir påve.

– Valet av den första påven från den amerikanska kontinenten visar på styrka och vitalitet hos en region som alltmer påverkar världen, säger USA:s president Barack Obama.

Tusentals jublade i regnet

När den franske kardinalen Jean-Louis Tauran, strax efter 20.00 svensk tid, kungjorde namnet på påven från balkongen i Peterskyrkan jublade de hundratusentals åskådarna som samlats i ösregnet på Petersplatsen i Vatikanstaten.

Innan namnet avslöjades utropade Tauran på latin de klassiska orden:

– Habemus Papam! Vi har en påve!

Jorge Mario Begoglio tog namnet Franciskus, namnet har inte tidigare burits av någon påve. Men den helige Franciskus av Assisi som föddes på 1100-talet är en av kristenhetens mest kända gestalter, och en av de mest Kristuslika.

”Tack för välkomnandet”

Efter att ha presenterats välsignade påve Franciskus folket och bad också folket att be för honom. Han bad också en bön för sin företrädare. Efter det höll han ett kort tal som möttes av jubel och skratt.

– Som ni vet är det konklavens uppgift att ge Rom en biskop. Det verkar som att mina bröder kardinalerna nästan gick till världens ände för att hitta honom, tack för välkomnandet, sa påve Franciskus.

266:e påven

Valet av Jorge Mario Begoglio kom som en överraskning för många världen över men enligt nyhetsbyrån AP var han den som fick näst flest röster när den förra påven, Joseph Ratzinger, valdes 2005.

Påve Franciskus blir den 266:e påven i raden.

Enligt nyhetsbyrån Reuters krävdes det fem omröstningar innan de 115 kardinalerna lyckades välja en ny påve. Men många bedömare hade väntat sig en betydligt längre process

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet