Ny piratvaluta kan hota finanssystemen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals butiker, företag och privatpersoner på nätet har börjat acceptera en ny slags digital valuta som betalningsmedel för produkter och tjänster.

Valutan heter Bitcoin och den liknar på flera sätt torrent-världen – som hittills lyckats omkullkasta stora delar av musik- och filmindustrin. Nu siar internetguruerna att den nya valutan kan förändra också bank-, finans- och skattesystemen i grunden.

Krypterade digitala kontanter

Bitcoin

Bitcoin är ett slags krypterade filer som användare kan skicka mellan varandra utan en central mellanhand. Man kan också beskriva bitcoin som ”digitala kontanter”.

– Bitcoin kan inte regleras av världsbanken, säger Peter Sunde till SVT Rapport. Jag tror det kommer att skrikas om detta i många länder och det kommer att bli en massa svarta transaktioner. Bitcoin ignorerar ju alla regler och det finns ingen centralbank eller finansinstitution som kan stoppa betalningarna eller frysa någons konto.

”En motreaktion”

Peter Sunde var en av förgrundsfigurerna när målen mot torrentsökmotorn The Pirate Bay avhandlades och han driver nu bolaget Flattr – där användarna kan skicka pengar till andra på nätet genom att klicka på en knapp. Än så länge använder Flattr dock euro som betalningsmedel.

– Jag tror det här kommer ur pressen med anti-terrorlagar och regleringarna av yttrandefriheten, säger Peter Sunde. Det kommer en motreaktion. Bitcoin är en teknisk lösning på ett politiskt problem. Exemplet med Wikileaks visar ju detta. Om Visa, Mastercard och Paypal vägrar att förmedla pengar till dig, ja då har man istället bitcoin.

Valutan har tusenfaldigats i värde

– Man kan säga att valutan är uppbackad av människors misstro mot regeringar, säger Rick Falkvinge till SVT. Här finns ingen regering som kan blåsa dig för att rädda statsfinanserna.

Rick Falkvinge var tidigare partiledare för Piratpartiet och har i flera artiklar på en egen sajt analyserat de eventuella effekterna av den nya valutan – som att skattesystemet skulle kunna falla om länderna inte har insyn i medborgarnas ekonomi.

– I början tror jag den här valutan kommer att drivas av den svarta marknaden, fortsätter Rick Falkvinge. Men också av spekulanter. Jag har själv investerat mer i valutan än jag investerat i något annat tidigare. Valutan har tusenfaldigat sitt värde sedan ett år tillbaka och värderas nu till drygt 8,6 dollar per bitcoin.

Finansinstituteten helt ovetande om utvecklingen

När SVT ringer runt till Finansinspektionen, Riksbanken och några svenska affärsbanker är det ingen som hört talas om valutan. Detta trots att den handlas tusentals gånger per dygn på internetmarknader som Mt. Gox där man kan köpa och sälja bitcoin mot dollar eller euro. Det totala antalet bitcoin i omlopp är nu värderade till strax över 40 miljoner dollar.

– Jag är inte förvånad över att finansinstituten inte känner till det här ännu, säger Falkvinge. Det har förekommit en del hån mot valutan, det är lite som när internet kom överhuvudtaget. Men det finns gott om människor som inte vill eller kan använda det vanliga banksystemet.

Valutakontor stängt efter razzia

Liberty Dollar var en annan liknande digital valuta som dock hade en central nod och ett fysiskt kontor. De fick stänga ner verksamheten efter en razzia av FBI, som beslagtog datorer efter en domstolsorder.

– Men det här är bara den första krypterade nätvalutan. Inom ett decennium kommer regeringar världen över ha förlorat möjligheten att övervaka medborgarnas inkomst och förmögenhet, spår Rick Falkvinge.

Fakta: Bitcoins

Bitcoin är en krypterad peer-to-peer-valuta baserad på idén att man använder sig av kryptografi istället för någon central auktoritet för att skapa och överföra pengar.

Bitcoin använder sig av kryptografi med en publik nyckel. En bitcoin innehåller sin ägares publika nyckel. När ”myntet” överförs från användare A till B lägger A till B:s publika nyckel och myntet signeras med A:s privata nyckel. Nu äger B myntet och kan överföra det vidare i nästa affär. A kan inte längre spendera myntet eftersom alla transaktioner som gjorts hålls i minnet av nätverket. Innan varje transaktion görs kan därför varje mynts giltighet kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet