Ny rapport avslöjar Zumas korruption: ”Har chockat hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen släppte den sydafrikanske chefsdomaren Raymond Zondo den första delen av en mycket rigorös korruptionsrapport. Rapporten avslöjar det omfattande korruptionsnätverk som byggdes upp under den dåvarande presidenten Jacob Zuma.

– Det här behandlar så omfattande och systematisk korruption att det chockat hela landet, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

Tidigare har Sydafrika skakats av stora korruptionsavslöjanden. I somras dömdes Jacob Zuma till ett 15 månader långt fängelsestraff för domstolstrots sedan han vägrat framträda inför en kommission och där bemöta anklagelser om korruption under sin tid som president, 2009-2018.

I samband med det skakades landet av vad som kallats de värsta oroligheterna sedan apartheid. Det har kommit uppgifter om att Zuma och ett nätverk kring honom orkestrerade upploppen.

– Zumas makt finns kvar, inte så att han kan ta över det politiska spelet längre tror man, men han kan ställa till det. Han är ett orosmoment och slåss med näbbar och klor för att slippa sitta i fängelse, säger Johan Ripås.

Ljusglimten: civilsamhället slår tillbaka

Det tros ta årtionden att bygga upp institutionerna och förtroendet för den igen.

– Det positiva är att man har stark media och civilsamhälle som nu slår tillbaka, säger Johan Ripsås.

Hör hur korruptionen tagit över institutioner – och hur det drabbat Sydafrikaner – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.