SVT:s Afrikakorrespondent guidar dig genom den dramatiska våldsutvecklingen i Sydafrika i juli. Foto: AP/Johan Ripås/SVT

Så orkestrerades upploppen som satte delar av i Sydafrika i brand

Uppdaterad
Publicerad

I juli skakades delar av Sydafrika av vad som kallats de värsta oroligheterna sedan apartheid. Det sammanföll med fängslandet av den före detta presidenten Jacob Zuma.

– Sydafrika bevittnade chockat hur delar av landet exploderade av våld, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

I juni dömdes ex-presidenten Jacob Zuma till ett 15 månader långt fängelsestraff för domstolstrots sedan han vägrat framträda inför en kommission och där bemöta anklagelser om korruption under sin tid som president, 2009-2018.

Dödliga upplopp

När Zuma överlämnade sig till polisen för att avtjäna det 15 månader långa fängelsestraffet blev det omedelbart oroligt. Minst 330 människor dödades i våldsamma upplopp och omfattande plundringar som varade i en vecka.

Oanade krafter bakom upplopp

Det har antagits att kravallerna var ett spontant folkligt stöd för Jacob Zuma. Men nu har det framkommit uppgifter som tyder på att allt orkestrerades av ett nätverk nära Zuma.

– Det ses nu som en välplanerad attack inifrån, säger Johan Ripås.

I klippet ovan guidar han dig genom historien som rullats upp efter de våldsamma kravallerna i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.