Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Affärer töms på allt från alkohol, sängar och kylskåp. Här skjuter polisen med gummikulor mot plundrare som länsar ett köpcentrum. Foto: Reuters

Här skjuter polisen mot plundrare

Uppdaterad
Publicerad

Upplopp på gatorna, köpcentrum som plundras och ett stigande dödstal. Oroligheterna i Sydafrika beskrivs av presidenten, som de värsta sedan apartheidsystemet föll. 

– De senaste dagarnas våld, är av sällan skådat slag, säger president Cyril Ramaphosa.

Den våldsvåg som sköljt in över Sydafrika, sedan den förre presidenten Jacob Zuma sattes i fängelse i förra veckan, forsätter att sprida sig. Hela köpcentrum plundras på allt från kylskåp till rullstolar.

– En del människor skulle ha gått till jobbet, men kan inte eftersom allt är förstört, säger taxichauffören Samuel Modau.

800 gripna personer

Trots att militären har satts in för att hjälpa polisen, så fortsätter de våldsamma upploppen. Hittills har minst 72 personer dött. flera hundra skadats och nästan 800 personer gripits, rapporterar BBC.

-  Det är med tungt hjärta jag talar till er ikväll. De senaste dagarnas våld, är av sällan skådat slag i vår demokratis historia, sa Sydafrikas president Cyril Ramaphos under ett tv-sänt tal under måndagen.

En majoritet av dödsfallen har inträffat i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i sydöstra Sydafrika, men oroligheterna har spritt sig över landet. På tisdagen fortsatte kaoset i landets ekonomiska nav Johannesburg och i Pietermaritzburg.

Den 79-årige Zuma dömdes i förra månaden till 15 månaders fängelse för domstolstrots, sedan han vägrat framträda inför den kommission som utreder omfattande anklagelser om korruption under hans nio år vid makten.

Protest mot ihållande fattigdom

Men protesterna handlar inte bara om fängslandet av Jacob Zuma. Det handlar också om ett pyrande missnöje mot det politiska styret och en oro för den ihållande fattigdomen i landet.

Sydafrika är det land i Afrika som drabbats hårdast av pandemin. Och nedstängningarna för att bekämpa covid-19 har varit förödande för den redan sårbara ekonomin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
- Folk är riktigt hungriga, säger krogägaren Eldrin Naidoo.

Men presidenten Cyril Ramaphosa ville dock inte låta fattigdom ursäkta oroligheterna.

– Vad vi bevittnar nu är opportunistiska brott, av grupper som skapar kaos för att kunna plundra och stjäla, sa han i sitt tal på måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer