Arkivbild. Foto: Sam McNeil/TT

Ny rapport: Minskad ökning av koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av de globala koldioxidutsläppen väntas minska något i år jämfört med i fjol, enligt en ny rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project, rapporter Reuters.

Enligt forskarna väntas utsläppen av koldioxid öka med 0,6 procent i år, vilket i så fall skulle innebära en minskad ökning jämfört med 2018, då utsläppen ökade med 2,1 procent. En förklaring som rapporten ger till den väntade minskningen är att USA och Europa dragit ner på kolanvändningen.

Rapporten trycker dock på att utsläppsnivåerna fortfarande är långt ifrån de nivåer som krävs för att hejda den globala uppvärmningen.

– Den svaga tillväxten i koldioxidutsläpp under 2019 beror på en oväntad minskning av den globala kolanvändningen, men detta fall är inte tillräckligt för att övervinna den kraftiga tillväxten i naturgas- och oljeförbrukning, säger Glen Peters, vid det norska forskningscentret Cicero, i ett uttalande enligt Reuters.

I rapporten uppskattar forskarna även att koldioxidutsläppen från skogsbränder ökar markant under 2019, bland annat på grund av de uppmärksammade bränderna i Amazonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.