En säkerhetsrådgivare till Ukrainas president, Oleksandr Turtjynov, förnekar anklagelserna om att en av landets missilfabriker har sålt raketmotorer till Nordkorea. Foto: TT

Ny rapport pekar ut Ukraina som tillverkare av Nordkoreas missiler

Publicerad

Nordkoreas lyckade uppskjutningar av långdistansrobotar görs förmodligen möjlig av ukrainska raketmotorer, som köpts illegalt. Det är slutsatsen i en ny rapport från Internationella institutet för strategiska studier.

– Den här informationen baseras inte på någonting, den är högst provocerande, säger Oleksandr Turtjynov, säkerhetsrådgivare till Ukrainas president.

Intrigen tätnar kring Nordkoreas militära medel.

Landet har under de senaste månaderna testskjutit så kallade interkontinentala ballistiska långdistansrobotar, som tros kunna träffa militära mål som befinner sig flera tusen kilometer bort. Skjutningarna har provocerat länder som Japan, Sydkorea och USA, och lett till internationella sanktioner och diplomatiska konflikter mellan länderna.

I samband med testskjutningarna, som bryter mot flera FN-resolutioner, har Nordkorea bland annat hotat att slå till mot den amerikanska Stillahavsön Guam.

Nu tror sig Michael Elleman, docent vid Internationella institutet för strategiska studier, veta hur sådana uppskjutningar kan vara möjliga. Det skriver The New York Times, det första mediet att berätta om den nya rapporten som släpptes under måndagen.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

Motorer tros ha köpts från Ukraina

Elleman har bland annat analyserat fotografier där Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inspekterar de nya raketmotorerna. Han drar slutsatsen att raketmotorernas märke och utseende kan härledas till en missilflotta som drevs av Sovjetunionen.

Genom att undersöka forna Sovjetstater kunde han sedan dra kopplingen vidare, till en missilfabrik i Dnipro, Ukraina.

– Det är troligt att dessa motorer kom från Ukraina – förmodligen olagligt. Den stora frågan är hur många de har, och huruvida Ukraina hjälper dem nu. Jag är väldigt orolig, säger Michael Elleman till The New York Times.

TV: Så blev Nordkorea en kärnvapenmakt – tvåminutersguiden

Lyckade uppskjutningar skapar misstänksamhet

Rapporten stöds av uppskattningar som amerikanska underrättelsetjänster har gjort, enligt tidningen. Bland annat handlar det om ett mysterium som länge har gäckat säkerhetsexperter – nämligen den avancerade teknik som Nordkoreas robotar plötsligt uppvisar.

Den östasiatiska diktaturen har genomfört ett antal misslyckade robotskjutningar under flera år. Men de två senaste åren har istället präglats av framgångar, och mycket tyder på att landet har bytt märke och leverantör av missiler och motorer, enligt The New York Times källor.

2013 publicerade FN:s säkerhetsråd en rapport där de bland annat slår fast att Nordkorea för sex år sedan försökte stjäla hemlig information om ukrainska robotar. Flera amerikanska experter hävdar att en så komplex raketteknik som nu används i Nordkorea är omöjlig för det slutna landet att själv utveckla under en så kort tid.

– Att de har kommit till en sådan kapacitet så fort är uppriktigt talat någonting som har förvånat både USA och världen, sa den förre CIA-chefen Leon Panetta i ett TV-program på kanalen CBS.

LÄS MER: USA och Nordkorea – undrar du vad som händer?

Ukraina: ”Högst provocerande”

Oleksandr Turtjynov, säkerhetsrådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko, har förnekat uppgifterna.

– Den här informationen baseras inte på någonting, den är högst provocerande, och den är förmodligen framtagen av ryska säkerhetsagenter som försöker dölja sina egna brott, säger Turtjynov i ett uttalande.

Han kallar också Nordkorea en ”totalitär, farlig och oförutsägbar” stat, och säger att Ukraina stöder alla sanktioner mot landet.

Genom sin hemsida förkunnar företaget som driver fabriken att de varken har eller kommer att delta i ”överföringen av potentiellt farliga teknologier utanför Ukraina”, skriver The New York Times.

LÄS MER: EU skärper sanktionerna mot Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.