Nordkoreanska soldater marscherar bredvid ett porträtt av landets ledare Kim Jong-il. Foto: TT

EU skärper sanktionerna mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

EU utökar sanktionerna mot Nordkorea på grund av landets upprepade brott mot FN:s resolutioner. Ytterligare nio nordkoreanska individer och fyra företag och organisationer sätts upp på svarta listan.

Beslutet innebär att sammanlagt 103 personer och 57 företag, institutioner eller organisationer nu har belagts med sanktioner av EU. Statligt ägda Foreign Trade Bank är ny på sanktionslistan.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

Nordkorea-krisen

”Resolutionen antogs den 5 augusti 2017 som svar på Demokratiska Folkrepubliken Koreas pågående utveckling av kärnvapen och ballistiska robotar”, heter det i Europeiska rådets uttalande.

FN skärpte sanktionerna

Förra veckan beslutade FN:s säkerhetsråd att införa nya sanktioner mot Nordkorea efter landets två robottester i juli.

Sanktionerna förbjuder nordkoreansk export av järn, kol, bly, blymalm, järnmalm och skaldjur. Den sätter också stopp för arbetstillstånd till fler nordkoreaner i utlandet. Dessutom sätts fyra enheter och nio personer upp på FN:s svarta lista, vilket innebär att de får inreseförbud och att deras tillgångar i utlandet fryses, skriver Reuters.

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet