De tre journalisterna i domstolen när de fick domen den 23 juni 2014. Foto: TT

Ny rättegång för Al Jazeerajournalister

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny rättegång för de tre Al Jazeera English-journalisterna som i mer än ett års tid suttit fängslade i Egypten. Journalisterna släpps inte mot borgen utan blir kvar i fängelse.

Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy greps den 29 december 2013, anklagade för att ha spridit ”falska nyheter” i samband med rapporteringen kring protesterna förra sommaren och för att ha hjälpt det Muslimska brödraskapet, en rörelse som i Egypten stämplats som en terroristorganisation.

Journalisterna dömdes i somras till sju respektive tio års fängelse, men rättegången har kritiserats och kallats ”farsartad”.

Journalister dömda till fängelse

– Det har inte presenterats ett enda bevis i rätten som visar att vi rapporterat felaktiga fakta eller manipulerat våra reportage som åklagaren påstår, sade Peter Greste i somras.

Ska få en ny rättegång

I dag kom beslutet att journalisterna ska få en ny rättegång. Det är Egyptens kassationsdomstol som i dag fällde sitt utslag om förra årets rättegång. Domstolen hade valet att ogiltigförklara hela rättegången, att upprätthålla domen eller – vilket man nu gjorde – att beordra en ny rättegång.

Trots att beskedet kom klockan åtta, dagen efter nyårsafton, var ett 100-tal journalister på plats vid kassationsdomstolen.

– Det visar att det internationella intresset för hur Egypten hanterar den här frågan är fortsatt stort. Den här rättegången har väckt mycket internationell kritik, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren, på plats i rätten i Kairo.

Brodern besviken

Journalisterna släpps däremot inte mot borgen utan får sitta kvar i fängelse, där de har suttit i över ett år. Släktingar på plats i rätten som SVT:s Stina Blomgren talat med uttrycker besvikelse över beskedet.

– Det här beslutet var väntat. Jag hade hoppats på att de skulle släppas mot borgen i dag eftersom Fahmys hälsa är mycket dålig. Jag tror att vi kommer att få ett datum för en ny rättegång snart, säger Mohamed Fahmys fästmö Marwa Omara.

– Rättens beslut är en besvikelse. Jag hade hoppats att vi kunde få Mohamed med oss hem i dag. Den enda chansen att de släpps mot borgen är när den nya rättegången börjar, vilket är först om en månad, säger Mohamed Fahmys bror Adel Fahmy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet