En kolgruva i Wyoming, USA. Tillverkare av fossila bränslen och branscher med höga utsläpp fått 70 procent mer stödpengar än vad som gått till förnybar energi. Foto: Tannen Maury/EPA/TT

Ny studie: Corona gynnar branscher med höga utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Trots allt prat om vikten av en grön omställning i ekonomin har minst 151 miljarder dollar satsats på fossila bränslen under coronapandemin. Det visar en färsk studie som 14 organisationer står bakom. 

Retoriken om en grön återhämtning av ekonomin efter coronapandemin har fått stort utrymme. Ändå har tillverkare av fossila bränslen och branscher med höga utsläpp fått 70 procent mer stödpengar än vad som gått till förnybar energi, enligt en internationell studie som International Institute for Sustainable Development, Stockholm Environment Institute och 12 andra organisationer står bakom. 

– Vi ser stöd som går till nya oljeledningar i Kanada och till infrastruktur för transportering av kol i Indien, men framförallt i länder som USA och Kanada, som har starka politiska och ekonomiska kopplingar till fossilbränsleindustrin, säger Michael Lazarus, chef för Stockholm Environment Institute i USA.

Coronapandemin

151 miljarder dollar till kol, olja och gas

I studien, som kommer att fortsätta uppdateras via en interaktiv webbsida, jämförs G20-ländernas investeringar sedan pandemin startade. Minst 151 miljarder dollar av stödpengarna har gått till fossila bränslen som kol, olja och gas, medan 89 miljarder gått till förnybar energi. 

Bland de länder som lyfts fram för konkreta klimatsmarta satsningar finns Kina, Tyskland, Indien, Japan och Storbritannien. 

Författarna till studien anser att många av investeringarna visar riktningen för framtiden, eftersom långsiktiga infrastrukturprojekt som bygger på fossila bränslen låser fast världen vid höga utsläpp för lång tid framöver. 

– Vi befinner oss i ett läge när vi investerar väldigt mycket pengar i långlivade infrastrukturprojekt och vi kan antingen bygga upp samhällena på ett bättre sätt, eller upprepa tidigare misstag. Just nu ser vi att vi inte riktigt har lärt oss den läxan. Men om vi gör det så är det här en enorm chans som bara kommer en gång per generation, att välja en hållbar framtiden över hela planeten, säger Lazarus.

Låg minskning

Trots att de globala utsläppen av växthusgaser har minskat när världen har stannat upp under året, är minskningen betydligt lägre än de 8-15 procent per år som krävs för att uppfylla klimatmålen i Parisavtalet. 

– Om vi inte byter riktning tillräckligt snabbt kommer vi att missa den här unika möjligheten att bygga ett bättre samhälle.

Se mer om Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens satsningar på en grön omställning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet