Ny studie ger ryggmärgsskadade hopp

Uppdaterad
Publicerad

En ny amerikansk stamcellsstudie på råttor ger ryggmärgsskadade ökat hopp om att på sikt få tillbaka förlorad rörlighet och känsel.

Forskarna har transplanterat in gen- förändrade stamceller från råttembryon och tillfört en gen som bildar till- växtstimulerande proteiner i ryggmärg- sskadade råttor. Djurens förmåga att gå förbättrades betydligt.

-Detta är den första studie som visar att det går att reparera skadad rygg- märg genom återskapande av det skydd- ande myelinskiktet kring skadade nerv- trådar, säger forskaren SR Whittemore.

Scott R Whittemore, vid University of Louisville, står tillsammans med en forskargrupp bakom studien, som publiceras i det nya numret av Journal of Neuroscience.

Gliaceller

Kombinationsbehandlingen imiterade aktiviteten hos två tillväxtfaktorer, NT3 och BDNF, och stimulerade återbildandet av det myelinskikt, så kallade myelinskidor, som skyddar nervtrådarna i hjärnan och ryggmärgen.

En tredjedel av stamcellerna utvecklades till gliaceller, kallade oligodendroglia, som bildar myelinskidorna i ryggmärgens och hjärnans nervsystem.

”Goda resultat”

– Forskarna har nått mycket goda resultat, säger stamcellsforskaren Lars Olsson, professor vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska institutet till TT.

– Om man snabbt kan ge skadade nervtrådar en ny skyddande skida så återfår de inte bara sin impulsförmåga utan riskerar inte längre att gå av. Det handlar alltså om en skyddande och reparerande behandling.

Han betonar att det är betydligt svårare att få nervtrådar som är helt avklippta att fungera igen. Då måste man få bort ärrvävnad och stimulera nervtrådarna att växa neråt för att återskapa rörligheten och uppåt för att känseln ska komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.