Lindsay Hoyle ny talman i brittiska underhuset. Foto: Jessica Taylor/AP/TT

Ny talman i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska underhuset valde på måndagen en efterträdare till John Bercow, som enligt BBC försökt få ordning på ledamöterna genom att just skrika ut ”order” 14 000 gånger. Mannen som tar över heter Lindsay Hoyle.

– Jag hoppas att underhuset återigen kommer att respekteras, inte bara här, utan i hela världen, sa Lindsay Hoyle, efter att det stod klart att han hade vunnit omröstningen.

Den nye talmannen lovade ledamöterna att han skulle vara rättvis och att låta ledamöter som har relevanta kunskaper för debatter att höras, rapporterar Sky News.

Inför omröstningen fick de nominerade lägga fram hur de skulle ta sig an rollen som talman, och omröstningen tog drygt sex timmar.

Släpades upp i talarstolen

Den nya talmannen släpades traditionsenligt upp i talarstolen. Bakgrunden är talmannens funktion att kommunicera underhusets åsikter till monarken, vilket kunde vara ett jobbigt uppdrag om monarken inte var enig med beslutet. Det var därmed inte ett jobb som alltid var särskilt lockande.

Sammanlagt sju personer var nominerade för att ta över efter John Bercow. Dessa var Labourledamöterna Rosie Winterton, Chris Bryant, Harriet Harman, Meg Hillier och Lindsay Hoyle.

Bland nominerade fanns också två Toryledamöter: Edward Leigh, Eleanor Laing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.