Klimatförändringar ses globalt som det största säkerhetshotet, enligt en ny undersökning. Bilden visar issmältning på Grönland. Foto: TT

Ny undersökning: Klimatet ses som största globala hotet

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar ses globalt som det största säkerhetshotet, följt av terrorism och cyberattacker, enligt en ny undersökning av Pew Research Center. Samtidigt är många orolig för USA:s makt och inflytande, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I 13 av 26 länder upplever människor klimatförändringarna som det största globala säkerhetshotet, skriver Reuters.

Oron över klimatet har ökat snabbt. I länder som USA, Mexiko, Frankrike, Storbritannien, Kenya och Sydafrika har andelen som anger klimatet som det största hotet ökat med mer än tio procent sedan 2013.

I undersökningen har 27 612 personer i 26 länder tillfrågats mellan maj och augusti 2018.

Cyberattacker och terrorism

Dock är den globala uppvärmningen bara ett av många problem. Cyberattacker och terrorism från terrororganisationen IS ses också som ett säkerhetshot av många.

I Ryssland, Frankrike, Indonesien och Nigeria ses IS som det största hotet. Medan länder som Japan och USA ser cyberattacker från andra nationer som det största hotet.

Även Nordkoreas kärnvapenprogram bekymrar, och i Polen uppges rysk makt och inflytande som det största hotet.

USA:s makt största förskjutningen

Den största förskjutningen i åsikter handlar om oron för USA:s makt och inflytande, där omkring 45 procent av dem som svarade uppgav nationen som ett hot. En siffra som kan jämföras med 2013, när Barack Obama var president, då samma siffra låg på 25 procent.

I Mexiko har oron för USA:s makt ökat sedan Donald Trump blev vald till president till 64 procent, visar undersökningen. Detta efter att Trump rasat mot bland annat olaglig migration och hotat med att bygga en mur mot Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.