Se de 800 000 år gamla luftbubblorna som överraskade klimatforskarna

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare luftbubblor som bevarats ett par kilometer ner i isen har forskare kunnat kartlägga hur luftens sammansättning såg ut för hundratusentals år sedan. Gasen i den uråldriga isen från Antarktis visar att dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög.

– Den är högre än den har varit på 800 000 år, säger fysikern och miljövetaren John Holdren.

SVT Vetenskap ringde Margareta Hansson, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, för att ta reda på mer om den här typen av forskning.

Hur tillförlitliga är resultaten man får fram ur de här luftbubblorna?

Klimatkrisen

– Resultaten är väldigt tillförlitliga så länge man tittat på luftbubblor i is från Antarktis. På Grönland däremot finns det mycket stoft i isen som producerar koldioxid, så där får man osäkrare resultat. Men baserat på luftbubblorna på Antarktis kan vi med säkerhet säga att vi inte sett så höga halter koldioxid tidigare.

Finns det någon problematik med den här typen av forskning?

– Det finns ingen problematik med att mäta just halten koldioxid. Däremot kan man inte direkt jämföra koldioxidkurvan man får fram med temperaturkurvan ur samma is eftersom de har olika tidsskalor.

Men det var väl varmare på jorden för 800 000 år sedan?

– Nej men temperaturen på jorden har vid många tillfällen svängt mellan varmare och kallare perioder. Under varmare perioder har vi också kunnat se en högre koldioxidhalt, men den är inte i närheten av halten vi ser idag.

Vad är nästa steg för den här forskningen?

– Vi har precis hittat en borrplats där vi tror att vi kan komma åt luftbubblor som kan ge svar på hur det såg ut för en och en halv miljon år sedan. Vi skulle alltså där kunna titta på hur det såg ut ännu längre tillbaka i tiden. Det handlar om att få en grundläggande förståelse för hur de olika delarna i klimatet hänger ihop. 

Vill du veta mer om klimatförändringar och hur forskare experimenterat för att förstå dem? Se Vetenskapens världs “Världen i växthuset” som sänds måndagen den 4 februari klockan 20.00 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet