Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera nya amerikanska lagar låter medborgare tjäna pengar på att anmäla brott Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Nya amerikanska lagar låter medborgare tjäna pengar på att anmäla brott

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya amerikanska lagar på delstatsnivå ger prispengar till medborgare som ingriper i rättsskipningen. Det handlar bland annat om aborter och skolundervisningen om afroamerikansk historia och hbtq-frågor.

– Vi ser det på många ställen med brännpunkter kring olika så kallade kulturkrigsfrågor, säger David L. Noll, professor i juridik vid Rutgers University i New Jersey.

Ett exempel är Floridas nya lag HB7, som drivits igenom av Floridas populäre guvernör, republikanen Ron DeSantis. DeSantis kallar den för ”stoppa PK-lagen”.

Kan stämma skolor

Lagen ger medborgare rätten att stämma skolor på pengar om skolan har undervisat om “splittrande idéer” (”divisive concepts” på engelska). 

– ”Splittrande idéer” är ett slags kodord för sätt att se på ras i USA, som lagens upphovspersoner inte tycker om, säger David L. Noll.

DeSantis är väldigt kritisk till den akademiska disciplinen kritisk rasteori, och den nya lagen är ett försök att förbjuda den i undervisning i skolor i Florida. I pressmeddelandet om den nya lagen beskrev guvernör DeSantis att det handlar om att de vita barnen inte ska behöva skämmas för att de är vita.

”En slags moralpanik”

Florida har också infört en lag som ger föräldrar rätt till ekonomisk kompensation om deras barn har tvingats tävla med eller mot ett transsexuellt barn i idrottssammanhang.

– Det finns en slags moralpanik kring att transflickor spelar i idrottslag med andra flickor, säger juridikprofessorn David L. Noll.

I Texas kan den som anmäler någon som har gjort abort få upp till 10 000 dollar i belöning för det, genom en lag som kallas SB8. Femton andra delstater är på väg att införa varianter av SB8, bland andra Arizona, Ohio, Missouri och Florida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.