Joe Biden skrev den 8 juli under en tidigare order i försök att öka möjligheten till abort i USA. Foto: TT/AP

Biden skriver under presidentorder – vill underlätta för abortresor

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden planerar under onsdagen att skriva under en presidentorder för att bland annat göra det lättare ekonomiskt att resa till en annan delstat för att genomföra abort, rapporterar Reuters. Detta efter påtryckningar från kollegor inom det demokratiska partiet att agera mer i abortfrågan.

Efter att allt fler demokrater vädjat till Biden om att tydligare markera sin ställning i abortfrågan har presidenten beslutat att skriva sin andra presidentorder i försök att påverka landets aborträtt. 

Ekonomiskt stöd till resor för abort  

I en tidigare order på temat, tidigare i juli, gav Biden sjukvårdsdepartementet i uppdrag att skydda rätten till abortpiller och preventivmedel. 

Den nya presidentordern handlar om att ge sjukvårdsdepartementet i uppdrag att överväga användningen av finansiella medel för att stödja personer som reser till en annan delstat för att utföra abort.

Exempel på ett sådant medel är det statliga sjukvårdsförsärkringsprogrammet Medicaid, som kan bevilja ekonomiskt stöd för olika ändamål och administreras fritt av delstaterna. 

I ordern uppmanar Biden också sjukvårdsdepartementet att följa landets icke-diskrimeneringslagar vid mottagande av personer som söker behandling för abort och att departementet ska samla in data för att mäta hur mödrarvårdshälsan påverkas av delstaternas abortlagar.

Kan inte upphäva lag  

Enligt Reuters väntas Bidens utfärdade presidentordrar ha en begränsad effekt på möjligheten att utföra abort. Enligt American bar association är en presidentorder eller “executive order” nämligen ingen lag och kräver inget godkännande från kongressen.

Den kan med andra ord inte återkalla beslutet att riva upp ”Roe mot Wade”-domslutet. Ordern fungerar snarare som ett politiskt uttalande från presidenten med en uppmaning till myndigheter och departement om hur de ska tolka eller implementera en lag. 

Hör SVT:s reporter Axel Rydén sammanfatta de senaste turerna kring USa:s aborträtt i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att högsta domstolen i USA i juni i år fattat beslut om att häva den historiska domen Roe mot Wade från 1973 har flera delstater stärkt eller upphävt abortskyddet på egen hand. Foto: SVT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.