Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: TT

Nya anklagelser mot Dilma Rousseff

Uppdaterad
Publicerad

En brasiliansk senator som själv misstänks i korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras drar in president Dilma Rousseff ännu djupare i gyttjan. Han hävdar att Rousseff visste allt om svindlarnas planer, och att hon tjänade på dem inför valen 2010 och 2014.

– Dilma ärvde och gynnades direkt av det här systemet, som finansierade hennes valkampanjer, säger Delcidio Amaral, före detta ledare i senaten för Arbetarpartiet, i en intervju med magasinet Veja.

Utredarna anser att Petrobras chefer, i samråd med olika byggfirmor, i mer än ett årtionde mjölkade bolaget på miljarder dollar genom saltade fakturor och att stora summor gick till politiker och partier för att hålla systemet i gång.

”Styrde systemet”

Amaral pekar ut sina partikamrater Rousseff, som i flera år var styrelseordförande i Petrobras, samt expresidenten Lula da Silva – som också är misstänkt i härvan. Lula da Silva ”styrde systemet” med mutor genom att förhandla om fördelningen av de svarta pengarna till olika partier och om vilka som skulle bli chefer i oljebolaget, hävdar Amaral.

– Dilma kände också till allt. Skillnaden är att hon låtsas som att hon inte hade något med det att göra.

Amaral säger också att Rousseff och Lula da Silva ”systematiskt” motarbetat utredarna för att skydda sig själva från misstankar.

Möjligheten finns samtidigt att Amaral luftar anklagelserna för att själv försöka förhandla till sig ett mildare straff.

En ursinnig Rousseff vill nu se Amaral åtalad för hans ”nedsättande uttalanden”, och de anklagelser som han riktar mot henne, som hon kategoriskt förnekar.

Djup kris

Härvan har kastat ner landet i en djup politisk kris, som förvärrades av att Rousseff i veckan utsåg Lula da Silva till sin kanslichef. Oppositionen, som vill ställa presidenten inför riksrätt, anser att utnämningen är ett sätt att skydda Lula da Silva från att åtalas för brott i härvan.

De rättsliga turerna kring utnämningen har varit många, och är ännu inte avgjorda.

Hundratusentals människor har demonstrerat i Brasiliens städer för att lufta sitt stöd för respektive sitt motstånd mot Rousseff.

Fakta: Skandalen som skakar Brasilien

Grunden för det växande missnöjet i Brasilien är Petrobras-skandalen, som vuxit i storlek allteftersom den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget 2003-2010, då bestickningen pågick. Hon förnekar kännedom om oegentligheterna. Men hennes ställning bedöms ha försvagats väsentligt den senaste tiden i samband med att förundersökningen om härvan fortskrider.

Luiz Inácio Lula da Silva, som var president 2003-2011, är misstänkt för penningtvätt i samband med Petrobrashärvan. Han valde Dilma Rousseff till sin efterträdare och beskrivs som både mentor och nära vän till presidenten.

Källa: Reuters, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.