• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brandmannen Jose Corona bekämpar branden som slukar ett hem i Magalia, Kalifornien. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya bränder har blossat upp i Kalifornien

Publicerad

Nya bränder har blossat upp i det eldhärjade Kalifornien. Varningen ”extrem rödflagg”, en kategori som aldrig använts tidigare, råder även hela fredagen i delar av Los Angeles-området.

De starka så kallade Santa Ana-vindarna från öknen gjorde att ett antal nya bränder blossade upp under torsdagen. De gynnade även de större eldsvådor som brandmännen i Kalifornien stridit mot i veckan.

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt befinner sig i Santa Rosa, nära kanten av den stora Kincadebranden som härjat över 30 000 hektar.

– Det är en yta på en femtedel av London som har brunnit upp, säger Carina Bergfeldt.

Många har återvänt hem

Där har brandmännen lyckats få 75 procent av branden under kontroll. Av de 186 000 personer som evakuerats befinner sig endast 6 000 fortfarande i härbärgena. Resten har fått återvända hem.

Av de 90 000 hem som riskerade att brinna upp är det endast 120 som har gjort det, enligt en lokal brandchef.

Men läget är fortsatt ansträngt.

– De lyckades släcka två bränder men två nya startade under gårdagen, säger Carina Bergfeldt.

Avstängd el har väckt kritik

Extremt låg luftfuktighet och långa perioder utan regn gör att minsta gnista, från exempelvis kvistar som blåser upp på kraftledningar, kan utlösa en ny brand.

– Här råder en luftfuktighet på 5 procent, vilket kan jämföras med en vanlig dag i Sverige som brukar ha runt 50 procent, säger Carina Bergfeldt.

Elbolaget PG&E har därför i förebyggande syfte stängt av strömmen på en del håll. Men det har väckt kritik, och större delen av kraftleveranserna är nu i gång igen.

När fredagsdygnet väl är över bedömer dock vädermyndigheten NWS att Santa Ana-vindarna lägger sig för åtminstone en vecka framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer