Polis och demonstranter i konfrontation under protesterna mot pensionsreformen i Frankrike som hölls förra veckan. I dag väntas nya demonstrationer och strejker. Foto: CHRISTOPHE ENA/TT

Nya demonstrationer mot pensionsreform väntas i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Nya massprotester med strejker och demonstrationer mot den djupt impopulära pensionsreformen väntas i Frankrike i dag, rapporterar TT.

Det är tredje gången på kort tid som demonstrationer och strejker aviserats i protest mot den impopulära pensionsreformen som president Emmanuel Macron är fast besluten att genomföra.

Under förra veckans protester deltog, enligt polisen, 1,3 miljoner människor i demonstrationer runt om i Frankrike. Enligt fackförbunden var det nästan dubbelt så många.

Oavsett om polisens eller fackens siffra är korrekt så var det de största protesterna i Frankrike sedan 2010.

I dag väntas åter stor påverkan av protesterna på tunnelbanan och tåg i Paris. Även fem flighter från flygplatsen Orly söder om huvudstaden väntas bli inställda.

Vi räknar med demonstrationer som ska få landets folkvalda att lyssna på medborgarnas åsikter, sade Philippe Martinez, som är ordförande för den vänsterradikala fackföreningen CGT, till mediebolaget France 2 på måndagen.

Fler demonstrationer är planerade på lördagen, dock har inga tågstrejker aviserats den dagen.

Macrons impopulära pensionsreform innebär bland annat att pensionsåldern höjs från 62 år till 64 år och att man måste jobba fler år för att få full pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.