Nya femårsplanen: ”Made in China”

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av det medialt uppmärksammade amerikanska presidentvalet som hålls på tisdag, har kommunistpartiet i Kina – den andra supermakten – denna vecka samlats för att enas om nya femårsplaner. Ett mindre omtalat evenemang, men av lika stor vikt nationellt och globalt.

Hur ser du dig själv om fem år? Den frågan är vi nog många som fått på anställningsintervjun eller utvecklingssamtalet, och det är frågan Kina ställt sig självt genom kommunistpartiets centralkommitté under veckans möte på Jinxihotellet i centrala Peking.

Kina är visserligen inte längre den planekonomi Mao skapade efter sitt maktövertagande – de första femårsplanerna spikades redan 1949, men trots ökade marknadsinslag av såväl privat företagande som statskapitalism, sätts det än i dag upp tydliga mål för politiska, ekonomiska och sociala reformer.

Hur femårsplanerna ser ut i detalj denna gång kommer vi inte att få veta förrän Folkkongressen i mars, men en del har redan sipprat ut.

Satsning på egna datorkomponenter

Sedan tidigare har det signalerats att Kina går mot en mer inåtvänd period, med satsningar på att utveckla egen teknologi inom områden där man släpar efter och är beroende av utlandet.

Handelstvisten med USA och kontroverserna kring telekomföretaget Huwawei har medfört restriktioner för amerikanska företag att exportera tekniska komponenter till den kinesiska marknaden. Detta gör att satsningar på att ta fram egna datorkomponenter, som till exempel halvledare, lär bli ett viktigt mål.

”Dubbel cirkulationsekonomi”

Detta antas bli en säkerhetspolitiskt motiverad del i en bredare reform för att ställa om ekonomin till vad som kallas en ”dubbel cirkulationsekonomi”. Kinas ledare XI Jinping har flera gånger den senaste tiden hållit tal där han lanserat detta begrepp. Grundidén är att kineserna ska konsumera mer inhemska produkter och importen begränsas till sådant man inte själv kan framställa.

På mötet lär det också ha diskuterats känsliga frågor, som den framtida strategin för Hongkong och Taiwan. Samt hur Kina konkret ska ställa om sin industri för att kunna blir koldioxidneutrala 2060, som Xi Jinping lovade i ett tal i FN för ett par veckor sedan. I dag är Kina världens största kolkonsument och det behövs stora insatser för att man ska klara av en energiomställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.