Snart har exakt sex år gått sedan 43 studenter försvann spårlöst i Mexiko. Foto: Jose Pazos/Mario Guzman/EPA/EFE/TT

Nya gripanden på gång – sex år efter 43 studenter försvann

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det sex år sedan 43 mexikanska lärarstudenter försvann i Mexiko.

Fallet med de försvunna studenterna skakade Mexiko och det är fortfarande oklart exakt vad som hände.

Nu utlovar president Andrés Manuel López Obrador att nya uppgifter, bland annat information om nya frihetsberövanden, ska tillkännages i helgen.

Det var i september 2014 som en grupp på 43 lärarstudenter försvann då de åkte i bussar till staden Iguala i Mexiko, för att protestera mot nedskärningar av anslag till universitetet.

Vad som sedan hände exakt med studenterna är fortfarande oklart. Den officiella utredningen kom fram till att de fördes bort av korrumperade poliser för att sedan lämnas över till medlemmar i kriminella gäng, som dödade studenterna och dumpade deras kroppar.

Utredningen som ledde fram till de uppgifterna fick kritik av en interamerikansk kommission om mänskliga rättigheter, som tillsattes för att utreda fallet år 2015.

En teori som kommissionen kom fram till är att studenterna dödats efter att en av bussarna de färdats i misstagits för en buss som transporterade droger. Experterna har också riktat kritik mot att de inte fått tillåtelse att intervjua soldater som var stationerade i området vid tiden för försvinnandet, skriver Reuters.

Identifierades i somras

I juli i år undersökte ett universitet i Österrike benfragment som hittats en kilometer från platsen där kropparna sägs ha dumpat. Med hjälp av dna-teknik kunde de bekräfta att kvarlevorna var från en av de försvunna studenterna. Innan dess hade kvarlevorna från endast en av de 43 studenterna identifierats.

I Mexiko har bortförandet av studenterna blivit en symbol för kampen mot våld och korruption. När den nuvarande presidenten Andrés Manuel López Obrador tillträdde år 2018 tillsatte han en sanningskommission för att utreda händelsen.

Ny information i helgen

Nu meddelar presidenten att han till helgen, exakt sex år efter försvinnandet, kommer att ge ny information om fallet, rapporterar Reuters.

Bland annat kommer han att ge information om ”pågående arresteringsordrar”.

– Det viktigaste av allt är att ta reda på var de unga männen är, säger presidenten enligt Reuters.

Enligt tre olika källor till Reuters, med insyn i de nya detaljerna i utredningen, förbereder mexikanska myndigheter frihetsberövanden av militär personal. Mexikos försvarsdepartement har avböjt att kommentera de uppgifterna i nuläget, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.