Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester, strejker och civilt motstånd till följd av förändringar i pensionslagarna fortsätter att sarga Frankrike. Foto: Anna Kurth/AFP/TT

Nya kravaller i Frankrike – över hundra poliser skadade

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis pågår i flera franska städer.

Stadshuset i Bordeaux ska ha satts i brand och över hundra poliser ska ha skadats enligt franska medier.

– Oacceptabelt, skriver inrikesministern Gérald Darmanin om attackerna.

Under eftermiddagen har protesterna mot den franska regeringens pensionsreform urartat. Miljontals människor är ute på gatorna och demonstranter kastar gatustenar och flaskor mot kravallpolis i flera städer, skriver Le Monde. Totalt ska 149 poliser skadats under sammandrabbningarna och 172 personer har gripits.

I Bordeaux har demonstranter satt eld på porten till stadens stadshus.

– Jag känner mig sårad och chockad över detta agerande, säger stadens borgmästare Pierre Hurmic till Le Monde.

Polisstation i brand

I staden Lorient ska demonstranter attackerat flera myndighetbyggnader. France 24 skriver att demonstranter tänt eld på entrén till en polisstation.

”Oaccebtabla attacker och skadegörelse mot underprefekturen och polisstationen i Lorient. Tankar går till de skadade tjänstemännen. Dessa handlingar kommer inte passera ostraffat”, skriver inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter.

Fackförbunden: 3,5 miljoner demonstranter

Fackförbunden säger att det är runt 800 000 demonstranter på gatorna i Paris, och totalt 3,5 miljoner som demonstrerar i hela Frankrike. Enligt myndigheterna är den totala siffran snarare runt 1 miljon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som journalist är det direkt farligt att befinna sig vid demonstrationerna”. Foto: SVT

Kontroversiell reform

Protesterna handlar om den franska regeringens pensionsreform som ska höja pensionsåldern från 62 till 64 år. President Macrons regering valde att kringå parlamentet och driva igenom förslaget trots att det saknade stöd. Oppositionen svarade med en misstroendeförklaring mot regeringen, som inte gick igenom.

– Vissa vill inte möta verkligheten. Det är ingen lyx, det är inget nöje, men reformen är en nödvändighet för vårt land, sa Macron i en intervju under onsdagen.

Det uttalandet var som att kasta ”bensin på en eld”, enligt Philippe Martinez, ordförande för fackförbundet CGT.

SVT Nyheter sände direkt med anledning av protesterna. Se sändningen i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.