RFSL: ”Extremt allvarligt”

Publicerad

Indonesiens nya lagstiftning kan komma att drabba minoriteter hårt, inte minst olika HBTQ-grupper.

– Det är extremt allvarligt, säger Katarina Stenkvist, sakkunnig på RFSL.

Indonesiens representanthus röstade igenom ett förslag till en ny brottsbalk tidigare i veckan. Nu skjuter landets president upp den sista omröstningen i parlamentet på framtiden, en omröstning som troligen skulle lett till att förslaget förverkligats.

Den nya lagstiftningen som fortfarande kan bli verklighet har mötts av kraftig kritik från flera människorättsorganisationer. Många av de nya lagarna försvårar tillvaron för minoriteter, kvinnor och HBTQ-grupper. Human Rights Watch kallar till exempel den nya lagstiftningen för ”katastrofal”.

Katarina Stenkvist, sakkunnig på RFSL.

”Situationen allt sämre sedan 2017”

Katarina Stenkvist är internationell projektledare på RFSL och ansvarig för RFSL:s program som stödjer olika HBTQ-organisationer i Sydostasien. Hon berättar att läget för HBTQ-grupper har försämrats de senaste åren.

– Situationen har blivit allt sämre sedan 2017. Då började både politiker och medier i Indonesien öppet tala hatiskt om HBTQ-personer.

Så hur ser situationen ut för olika HBTQ-grupper i Indonesien i dagsläget?

– De attackeras och riskerar att gripas av polisen. Många har varit tvungna att gå under jorden. I dag finns ingen nationell lag som kriminaliserar samkönade relationer, men det finns lokala förordningar som gör det. Det finns heller ingen lag som skyddar mot diskriminering.  

Vad skulle den nya lagstiftningen innebära?

– Den här lagstiftningen uppfattar vi som ett sätt för konservativa och religiösa ledare driva fram ett än mer konservativt samhälle i Indonesien. Den nya lagstiftningen drabbar många fler än bara HBTQ-grupper negativt. Till exempel alla landets kvinnor, säger hon.   

Lagar mot sex utanför äktenskapet

De nya lagarna befaras leda till inskränkningar i yttrandefriheten, att det blir olagligt att leva ihop utanför ett traditionellt äktenskap och att det blir förbjudet att ha sex utanför äktenskapet berättar Katarina Stenkvist. Lagarna ger även möjlighet att ange personer för polisen om man misstänker att det lever i ett förhållande utan att vara gifta.

– Det är extremt allvarligt, säger Katarina Stenkvist.

Det kommer även bli olagligt att sprida information om preventivmedel.

– Man kan tänka sig vad det här gör för unga kvinnor i förlängningen, hur de till exempel kan få svårt att gå i skolan om de bli gravida, säger hon.  

Och lagarna som gör offentligt ”omoraliskt beteende” otillåtet kan drabba alla HBTQ-grupper extra hårt.

– Sådan lagstiftning kan till exempel användas mot transpersoner, förklarar Katarina Stenkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.