Demonstranter i slumområdet Mathare i Nairobi under valdagen. Foto: TT

Nya oroligheter efter omstritt presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna kring det omstridda presidentvalet i Kenya fortsätter. En person har skjutits ihjäl av polis under protester i Bungoma i västra Kenya.
Därmed har minst sex personer dödats i samband med omvalet.

President Uhuru Kenyatta väntas gå mot en klar seger i omvalet – men frågan är med vilken legitimitet han i så fall fortsätter styra landet.

Enligt uppgifter från valkommissionens ordförande ska endast 6,5 miljoner ha kenyaner ha röstat i torsdagens omval, vilket motsvarar under 35 procent av de röstberättigade. Tidigare uppskattningar talade om ett valdeltagande på runt 48 procent.

Om siffrorna bekräftas innebär det ett dramatiskt ras från valet den 8 augusti, då valdeltagandet låg på nästan 80 procent.

Varnar för våldsamheter

I västra Kenya, där oppositionsledaren Raila Odinga har starkt stöd, fortsätter oroligheterna. Polisen satte in tårgas mot demonstranter och minst en person har skjutits ihjäl av polis. Därmed har minst sex människoliv krävts i samband med omvalet och ytterligare ett femtiotal har skadats i oroligheterna.

I flera områden där säkerheten var hotad valde valkommissionen att skjuta upp valet till på lördag. Alla de aktuella områdena är starka fästen för den kenyanska oppositionen. Kyrkliga ledare i oppositionsfästet Kisumu, där två personer sköts ihjäl under torsdagen, uppmanar valkommissionen att ställa in lördagens val av fruktan för nya våldsamheter.

Kenyatta väntas vinna

Men det mesta tyder ändå på att det blir en storseger för sittande presidenten Uhuru Kenyatta. Oppositionsledaren Raila Odinga bojkottar valet och har uppmanat sina anhängare att inte rösta, eftersom han anser att valkommissionen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa ett fritt och rättvist val.

– Såvida inte domstolarna ogiltigförklarar valet så kommer Kenyatta att gå vidare med ett klart mandat, medan Odinga kommer att fortsätta protestera, men hans chanser är under rådande omständigheter inte särskilt stora, säger Murithi Mutiga, expert på Afrikas horn vid organisationen International Crisis Group.

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1 000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av ”oegentligheter”.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet