Polisen drabbade samman demonstranter i Brooklyn Center efter att en man skjutits till döds av polisen. Foto: Christian Monterrosa/AP

Protester i Minneapolis efter dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En svart man sköts ihjäl i samband med ett polisingripande utanför Minneapolis i söndags kväll. Händelsen har fått nya protester att blossa upp och hundratals personer samlades utanför den lokala polisstationen. Nationalgardet har kallats in och borgmästaren har utfärdat utegångsförbud.

Det var på söndagseftermiddagen lokal tid som polisen stoppade den 20-årige mannen för en trafikförseelse i Brooklyn Center, en förort till Minneapolis.

Lokala medier skriver att mannen ringde sin mamma för att berätta vad som hänt. Under samtalet hörde hon att polisen bad honom att lägga undan telefonen. Sedan avslutades samtalet. När mamman ringde upp strax därefter svarade 20-åringens flickvän och berättade att han just blivit skjuten.

Enligt ett uttalande från den lokala polisen upptäckte patrullen att 20-åringen var efterlyst när de stoppade honom. När polisen försökte gripa mannen satte han sig i bilen igen och försökte köra därifrån. Då avlossade en polisman skott mot bilen som träffade mannen, skriver polisen i ett uttalande. Därefter ska mannen ha kört i väg flera kvarter innan han krockade med en annan bil.

Polisen har nu begärt en utredning av händelsen.

Tårgas och stenkastning

På söndagskvällen samlades hundratals personer i protest utanför polisstationen i Brooklyn Center, nordväst om Minneapolis. Några hoppade på polisbilar och kastade stenar på dem, enligt Reuters. Kravallutrustad polis svarade med att avfyra tårgas och gummikulor mot skarorna.

Vid sjutiden på morgonen svensk tid hade nationalgardet anlänt till platsen.

Mike Elliott, borgmästare i Brookyln Center, beslutade under natten att utfärda utegångsförbud fram till sex på morgonen lokal tid. Han kallar gårdagens skjutning ”en tragisk händelse” men vill samtidigt uppmana till lugn.

– Vi ber demonstranterna att fortsätta fredligt och att fredliga demonstranter inte bemöts med våld, säger han i ett uttalande enligt Reuters.

Spänt läge – pågående rättegång

Läget i Minneapolis är redan ansträngt på grund av den pågende rättegången mot polismannen Derek Chauvin, som anklagas för dråp efter George Floyds död. Söndagens dödsskjutning skedde bara 16 kilometer från den plats där George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i maj i fjol.

På måndagen inleds rättegångens tredje vecka. Säkerhetspådraget i Minneapolis har varit enormt. Rätten har spärrats av och omringas av soldater från nationalgardet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.