Demonstranter är emot att stora summor pengar läggs på att bygga upp den brandhärjade katedralen Notre-Dame. Foto: Michel Euler/AP/TT

Nya protester i Paris – över hundra gripna

Uppdaterad
Publicerad

Påskafton i Paris präglades av sammandrabbningar mellan polis och demonstranter tillhörande Gula västarna. Polisen har satt in tårgas mot maskerade demonstranter och över 100 personer har gripits protesterna – som sker för 23:e lördagen i rad.

Ännu på kvällen hänger tårgasmolnen kvar över kvarteren närmast Place de la Repblique i de östra delarna av staden, uppger AP. Radikala demostranter har satt eld på bilar och rivit upp gatstenar för att kunna kasta mot polisen, som gång på gång gör framstötar för att skingra demonstranterna.

Under hela dagen har det förekommit sammandrabbningar med polis, rapporterar AFP:s reportrar från Paris gator. Efter att demonstrationerna pågått i några timmar använde poliser tårgas och distraktionsgranater för att skingra folksamlingen. Hittills har minst 126 personer har gripits och över 11 000 personkontroller har utförts, meddelar polisen.

Fredliga demonstrationer

Samtidigt pågår fredliga demonstrationer, också dem med Gula västarnas signum, på andra ställen i staden. Bland annat i kvarteren nära floden Seine och Notre-Dame.

Gula västarna protesterar nu bland annat mot att stora summor pengar öronmärks till återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen, när proteströrelsen anser att det ska läggas pengar på andra saker.

Foto: Francisco Seco, TT

Polisen har förbjudit alla demonstrationer på den ö i Seine där Notre-Dame ligger. Man utfärdade också demonstrationsförbud på paradgatan Champs-Élysées och utanför presidentens officiella bostad Élyséepalatset.

Protester har ägt rum i ytterligare ett antal franska städer under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.