Våldsamma demonstrationer under första maj i Frankrike – många gripna

Uppdaterad
Publicerad

Kravallpolis i Paris har sprejat tårgas och motat undan maskerade demonstranter. Redan vid lunch hade över 150 personer gripits. Flera hundra demonstranter försökte storma en polisstation i staden Besançon. Förstamajprotesterna runtom i Frankrike hade redan på förhand befarats bli stökigare än vanligt.

1 maj 2019 i Frankrike är ovanligt spänd. Det senaste halvårets politiska turbulens, med gula västarna-rörelsens framväxt och återkommande lördags-demonstrationer, har gjort att polisen nu förbereder sig för oroligheter runtom i landet.

På onsdagskvällen hade Paris-polisen gripit 380 personer i Paris, rapporterar BBC. Tusentals människor hade samlats för den huvuddemonstration som avgick vid 14.30. Men redan långt innan hade polisen vid flera tillfällen sprejat med tårgas för att kontrollera vissa demonstranter.

Sammanlagt skadades 38 personer, varav 14 var poliser.

Aktivister försökte storma polisstation

Det rör sig om en lång rad organisationer och grupperingar som protesterar, allt från olika fackförbund till grupper med klimataktivister, Gula västarna och radikala anarkistgrupper (så kallade Black blocs).

Mellan 200 och 300 aktivister från gula västarna-rörelsen stoppades när de försökte ta sig in på en polisstation i Besançon, i Bourgogne-regionen.

Gula västarna går dessutom i stora demonstrationståg i flera andra franska städer, så som Toulouse, Bordeaux och Montpellier.

Stora protester i Paris

Enligt landets inrikesministerium samlades omkring 150 000 personer för att demonstrera runtom i landet, under onsdagen.

I själva huvudstaden samlades minst 16 000 personer, men enligt vissa medier var den siffran betydligt högre, upp till 40 000 uppger BBC.

Inte minst i huvudstaden har det annonserats om många demonstrationer på förhand, mellan 25 000 och 35 000 personer väntas gå ut på Paris gator och demonstrera under dagen. Över 7 400 poliser bevakar förstamajdemonstrationerna i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.