Ett lagförslag om höjda skatter har den senaste veckan fått omfattande protester att blossa upp, med plundring och skadegörelse i flera colombianska städer som följd. Så här såg det ut i måndags. Foto: Andres Gonzalez/AP/TT

Nya protester väntar i Colombia – nu fördöms våldet mot demonstranterna

Uppdaterad
Publicerad

I nära en vecka har våldsamma protester skakat Colombia. Minst 19 människor har mist livet.

Nu sluter det internationella samfundet sig samman i en gemensam kör av fördömanden mot Colombia.

Under onsdagen planeras fortsatta demonstrationer och president Iván Duque säger att han är redo för en nationell dialog.

Bakgrunden till protesterna är ett lagförslag om höjda skatter.

Minst 19 människor har mist livet, varav 18 civila och en polis, och över 840 människor har skadats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och kravallpolis, enligt officiella siffror.

Dessutom har 89 människor försvunnit, enligt landets människorättsombudsman, som är fristående från regeringen.

Djupt chockad

Såväl FN, som EU och USA fördömer våldet mot de regeringskritiska demonstranterna i Colombia, som man anser har varit obefogat kraftigt.

FN:s högkommissiarie för mänskliga rättigheter säger sig vara särskilt djupt chockad över rapporter om att polis i staden Cali ska ha tänt eld på demonstranter under tisdagsnatten, vilket uppges ha lett till dödsfall och flera skadade.

– Det vi kan säga klart och tydligt är att vi har fått rapporter, och vi har vittnesmål, om överdrivet våld från säkerhetspolisens sida, eldgivning, att skarp ammunition använts, att demonstranter misshandlats och även gripits, säger talespersonen Marta Hurtado vid FN:s högkvarter i Genève.

Drog tillbaka reform – men protesterna har fortsatt

President Iván Duque drog tillbaka den kritiserade skatterefomen tidigare i veckan och finansministern Alberto Carrasquilla har fått avgå – men protesterna har fortsatt.

Nya massdemonstrationer planeras att hållas på onsdagen, där demonstranterna kommer att framföra krav på en garanterad basinkomst, att en föreslagen hälsovårdsreform dras tillbaka samt att kravallpolisstyrkan ESMAD upplöses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.