Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satellitbilder från Nasa tagna varje natt mellan första och 24 november visar det kompakta mörker i Ukraina. Foto: NASA/AFP

Nya satellitbilder visar: Så ser Ukrainas mörka vardag ut

Uppdaterad
Publicerad

Satellitbilder från den amerikanska rymdmyndigheten Nasa tagna nattetid visar det kompakta mörker många ukrainare lever i jämfört med resten av Europa.

Medan grannländernas stadsområden lyser som vanligt, är det ibland svårt att se skillnad på Ukraina och Svarta havet under natten.

Tidigare i veckan meddelade ukrainska myndigheter att tre kärnkraftverk stängts av på grund av ryska attacker mot landets energisystem. Flera platser i Ukraina har drabbats av strömavbrott den senaste tiden, och nu tvingas allt fler ukrainare att vänja sig vid mörkret som brer ut sig över landet.

– Så här utför vi hjärtoperationer i dag, säger hjärtkirurgen Borys Toduriv, som tvingas utföra avancerade operationer i mörker medan kollegor lyser upp rummet med ficklampor.

Se videon ovan för att se mer om hur strömavbrotten påverkar Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet