Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ständiga elavbrott och kyla – så är livet i Kiev: ”Många fryser” Foto: TT/AP/SVT

Situationen tuff för Kievbor: ”Många fryser”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands ”energiterror” jobbar Ukraina intensivt med att återställa el, vatten och värme. Under torsdagsmorgonen var två tredjedelar av Kiev fortfarande utan elförsörjning.

– Jag vågar knappt tänka på det, för det är nog många som fryser, säger Tymofiy Mylovanov.

Ryska attacker mot energianläggningar har orsakat strömavbrott i hela Ukraina. Onsdagens bombningar var de kraftigaste mot energisystemet sedan kriget började, enligt energiminister Herman Halusjtjenko.

Många ser nu sin arbetsplats som en tillflyktsort från kylan, där generatorer håller värmen uppe – till skillnad från hemma.

– Folk som bor i lägenhet har ingen värme. Och temperaturen ute ligger runt nollan. Byggnaderna är fortfarande varma, men det håller inte i sig länge till, säger Tymofiy Mylovanov, rektor på Kievs handelshögskola och rådgivare till Zelenskyjadministrationen.

70 procent utan el under morgonen

President Zelenskyj kallar den nuvarande ryska offensiven, mot civila snarare än militära mål, för ”en modell av terror”.

– När temperaturen sjunker under noll och tiotals miljoner lämnas utan el, värme och vatten som ett resultat av ryska projektiler mot energinätet – då är det ett tydligt brott mot mänskligheten, säger han.

Ukraina har redan stor vana av snabba reparationer i Rysslands invasionskrig. Natten till torsdagen beräknade borgmästare Vitalij Klytjko att ungefär 70 procent av huvudstaden stod utan el. Bara några timmar senare meddelade myndigheter att ”25 procent av byggnaderna förblir utan energi, och är i nödläge”, skriver CNN.

Under torsdagseftermiddagen meddelade borgmästare också att vattenförsörjningen har återförts till alla distrikt i Kiev.

– Snart gör ryssarna en ny attack. Det kommer vara så här hela vintern. Vi ska visa ryssarna att vi inte ger oss. De kan inte tvinga oss att kapitulera. Vi ska klara oss, men det blir svårt, säger Tymofiy Mylovanov.

Försörjningen har också beskrivits som fläckvis och opålitlig, på många håll behövs även sedan tidigare rullande avstängningar för att elnätet inte ska kollapsa.

Hör mer om situationen i Kiev i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.