Nya upplopp i Kirgizistan

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals flyr våldet i södra Kirgizistan där närmast fullständig anarki råder i två av landets största städer.

Fler än 75.000 etniska uzbeker sades på söndagskvällen ha tagit sig över gränsen till Uzbekistan från kravallerna i Osj och Jalal-Abad.

-De flesta är kvinnor, åldringar och barn. Bland dem finns också folk med skottskador, sade en företrädare för det uzbekiska räddningsverket till nyhetsbyrån Ria.

Bakom dem fortsatte oron. Nästan 100 personer hade dödats, enligt officiella siffror. Fler än 1 200 har skadats i bråken mellan uzbeker och kirgizer.

På söndagen var läget värst i Jalal-Abad där skottlossning fortfarande pågick under kvällen, enligt nyhetsbyrån Akipress. Kraftiga regn bidrog dock till att åtminstone släcka eldsvådorna.

Rysk medling?

Så sakteliga har också omvärlden börjat reagera. Enligt FN-chefen Ban Ki-Moon utreds de humanitära behoven nu ”skyndsamt”. FN, EU och OSSE ska samordna sin krisreaktion.

Ryssland har däremot tills vidare sagt nej till en begäran från Kirgizistan om trupphjälp för att stävja våldet.

-Personligen tror jag att Ryssland kan spela en väldigt viktig roll -inte militärt, men som medlare och diplomater för att återställa förtroendet, sade Edil Baisalov, före detta administrationschef i den regering som styr Kirgizistan sedan förre presidenten Kurmanbek Bakijev tvingades från makten efter våldsamma sammanstötningar i huvudstaden Bisjkek i april.

Bakijev utpekas

Baisalov ägnade söndagen åt att dirigera hjälpsändningar med mat och läkemedel från Bisjkek. Som många andra anklagade han den störtade Bakijev för att ha antänt den etniska oro som länge legat och pyrt i området.

-Det är absolut ingen slump att våldet började här och att det skedde samtidigt som toppmötet i Tasjkent, sade han på telefon till TT med hänvisning till toppmötet i fredags i Uzbekistan mellan presidenterna inom Shanghaisamarbetet, den löst sammanhängande säkerhetsunion som sammanför Ryssland, Kina, Kirgizistan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Kazakstan.

-Nu vill de (Bakijev och hans anhängare) ha så stor blodspillan som möjligt så att deras egen massaker från Bisjkek i april ska hamna i skymundan. Och det har de lyckats med. Men det kirgiziska folket blir inte lurade. Vi vet vem som är skyldig och vi kommer att ställa honom inför rätta, sade Baisalov.

Provokationer?

Den regionala nyhetssajten Fergana rapporterade om ”väl organiserade grupper som öppnat eld mot såväl kirgizer som uzbeker”. En brorson till Bakijev ska ha setts leda en av styrkorna.

”Provokationerna har nått sitt mål: på gator och torg sker en kedjereaktion, öga för öga, mord för mord. . . De uzbeker och kirgizer som i dag dödar varandra på gatorna i Osj och Jalal-Abad spiller inte blod för sina folk eller några höga ideal om självstyre. De är slumpartade offer och marionetter i händerna på en cynisk och brutal khan som efter att ha störtats från tronen har bestämt sig för att hämnas”, skrev Ferganas chefredaktör Daniil Kislov.

TT

Fakta: Osj och Jalal-Abad

• Osj, med cirka 240.000 invånare, och Jalal-Abad, med cirka 90.000 invånare, är efter huvudstaden Bisjkek de två största städerna i Kirgizistan. Båda ligger i Ferganadalens övre delar, cirka sju mil från varandra, söder respektive norr om floden Kara-Darja.

• Ferganadalen delas politiskt mellan Tadzjikistan, Uzbekistan och Kirgizistan på ett komplicerat sätt som medfört svåra kommunikationer mellan ländernas huvudstäder och deras delar av den bördiga och folkrika dalen.

• Den kraftiga fattigdomen har bidragit till ett ökat intresse för allt mer radikal islamism.

• Osj och Jalal-Abad ligger båda mindre än en mil från gränsen till Uzbekistan. Ytterligare cirka sex mil bort ligger den uzbekiska storstaden Andizjan, ökänd efter hårda polistillslag mot demonstranter i maj 2005 då hundratals människor dödades.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.