Nya Zeeland vill fimpa för kommande generationer

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör 5 000 nyzeeländare och nu tar landet ett krafttag mot tobakscigaretter. Med ett nytt lagförslag vill regeringen att kommande generationer ska förbjudas från att någonsin köpa tobak lagligt – och på sikt ska landet bli rökfritt.

Om regeringen får som de vill innebär det att från och med 2027 kommer personer som är 14 år eller yngre aldrig att tillåtas att köpa cigaretter lagligt. Det är en del av ett omfattande lagförslag som presenterades under torsdagen.

– Vi vill se till så att unga människor aldrig börjar röka, så vi kommer att göra det straffbart att sälja eller leverera rökta tobaksprodukter till ungdomar, säger landets hälsominister Ayesha Verrall enligt Reuters.

Lagen är en del av Smokefree 2025 Action Plan, en handlingsplan för att göra landet rökfritt. Redan 2024 vill man att tobaksförsäljningen ska begränsas kraftigt och från år 2025 kan vuxna få vänja sig vid lägre nikotinhalt i cigaretterna.

– Det här är en historisk dag för vår folkhälsa, säger Verrall enligt TT.

Maorierna röker mest

Rökning dödar omkring 5 000 nyzeeländare varje år och är därmed en av landets främsta dödsfallsorsak. Bland invånare över 15 år röker drygt 10 procent och bland maorierna, landets ursprungsbefolkning, är samma siffra 29 procent, detta enligt regeringens uppgifter.

– Om ingenting förändras kommer det dröja årtionden innan maoriernas rökning faller under 5 procent.

Sedan tidigare finns en hög punktskatt på tobakcigratter. Men höja den ytterligare kommer inte att hjälpa, menar hälsoministern.

– Regeringen inser att höja den ytterligare kommer inte att hjälpa människor att sluta, det kommer bara att straffa rökare som vill sluta med sin dåliga vana.

Befarar en krimvåg

Landets närbutiker, även kallade mjölkbutiker, stöttar förslaget om ett rökfritt land. Men en representant för mjölbutikernas nationella organisation menar att flera butiker kommer tvingas stänga och befarar att en illegal marknad kan uppstå om lagförslaget går igenom.

– Det kommer bli en kriminell våg. Gäng och kriminella kommer fylla tomrummet som kommer bli, säger Sunny Kaushal enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.