Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern meddelade det nya vapenstoppet under en presskonferens på fredagen. Foto: Vincent Thian/TT

Nya Zeeland stoppar vapen som användes i terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger i en presskonferens att man inför ett förbud mot försäljningen av den typ av vapen som användes vid terrorattacken mot två moskéer i Christchurch förra veckan. Stoppet gäller med omedelbar verkan.

Det rör sig om vapentypen military-style semi-automatic, MSSA, som var ett av de vapnen som användes vid attacken mot en moské.

Förbudet börjar gälla från 15.00 på fredagseftermiddagen lokal tid. Ardern uppmanar alla vapenförsäljare att sluta sälja den sortens vapen som förbudet gäller, och att lämna tillbaka dem till sina leverantörer, uppger The Guardian.

”Bara början”

Personer som köpt sina vapen på laglig väg kommer få en ekonomisk kompensation för att lämna in sina vapen. För de som tillhandahåller dem illegalt erbjuds amnesti, och slipper därmed straff om de lämnar in sina vapen.

– Det här handlar om alla oss. Det ligger i nationens intresse och handlar om vår säkerhet, säger premiärminister Ardern.

Hon antydde på presskonferensen att mer åtgärder kommer vidtas.

– Det här är bara början på det arbete som vi behöver göra.

Beskedet kommer mindre än en vecka efter terrordådet i Christchurch då 50 människor dödades i två moskéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.