Eftersom de båda länderna skils åt av Tasmanhavet med ett kortaste avstånd på 225 mil kanske det inte spelar så stor roll att avståndet har krympt med 30 centimeter.
Men Ken Gledhill på det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science säger att förändringen ändå visar vilken enorm kraft jordbävningen hade.
Största skalvet på 78 år
-Ett annat sätt att uttrycka saken är att Nya Zeeland har blivit lite större, förklarar han. Samtidigt som sydvästligaste Nya Zeeland närmade sig Australien med 30 centimeter rörde sig landsdelens östkust bara en centimeter västerut.
Skalvet förra torsdagen var Nya Zeelands mäktigaste på 78 år och kändes vida omkring men vållade bara smärre skador på byggnader och annan egendom. Mindre tsunamivågor registrerades också efteråt på landets västkust och i Tasmanhavet.
Flyggranskning av sydvästregionen Fiordland, där effekterna var störst, visade bara ett fåtal markförskjutningar eller andra tecken på skador. Orsaken är att vid denna typ av skalv, orsakade av att regionens kontinentalplattor bryts mot varandra, utlöses den mesta energin västerut till havs i stället för in mot land och de städer som ligger där.
Många döda 1931
Sådana skalv innebär också att skakningarna blir mer lågfrekventa, vilket känns mer som en rullande rörelse än de skarpa jordstötar som brukar vålla värre skador.
Vid Nya Zeelands senaste jordbävning av samma magnitud, den 2 februari 1931, omkom minst 256 människor i staden Napier i norr.
Det kraftigaste skalv som registrerats i landet inträffade 1855 och hade en styrka uppmätt till 8,2. Det vållade stora skador i det invandrarområde som senare blev huvudstaden Wellington.
TT