Nye ambassadören: ”Det finns stort utrymme för förbättring”

Uppdaterad
Publicerad

Relationerna mellan Sverige och Israel är dom sämsta på mycket länge, och utrikesminister Margot Wallström (S) är inte välkommen efter att Sverige utnämnde Palestina som en självständig stat för ett par år sedan. Med en ny israelisk ambassadör i Sverige finns en förhoppning om att tina upp den numera frostiga relationen länderna emellan.

– Det råder inget tvivel om att vi har mycket arbete framför oss när det gäller att försöka förbättra relationerna, säger Israels ambassadör Ilan Ben-Dov i SVT Aktuellt.

Se hela intervjun i Aktuellt (länk till SVT Play)

Det var 2014 som då nytillträdda utrikesminister Margot Wallström tillsammans med sin regering erkände Palestina som stat. Kritiken från Israel lät inte vänta på sig och sedan dess har utrikesministern varit föremål för flera diplomatiska konflikter med landet. Och sedan drygt ett och ett halvt år tillåts inte utrikesministern längre att besöka landet. Bakgrunden är att hon efterlyst en grundlig undersökning om huruvida Israel använt utomrättsligt dödande under sammandrabbningar med israeler.

Nyligen fick Israel en ny ambassadör här i Sverige, något som kanske kan komma att gjuta olja på vågorna efter flera års diplomatisk kyla.

– Det är ingen hemlighet att relationerna har varit problematiska på senare år. Det finns stort utrymme för förbättring, säger Israels ambassadör Ilan Ben-Dov i Aktuellt.

”Finns utrymme för eftertanke”

Han menar att det borde komma ett svenskt initiativ för att förbättra relationerna. Men exakt vad som borde göras vill han inte närmare beröra.

– Jag vill inte gå in på vad som varit men jag tror att det hela började med ett visst beslut av den svenska regeringen. Och vi anser att om det finns en vilja så borde det komma ett svenskt initiativ för att försöka förbättra relationerna.

Ilan Ben-Dov säger att han inte vill hänvisa till ett visst möte, utan betona att det nu från svenskt håll finns ett behov av en konstruktiv dialog och förbättrade relationer, så borde man ha en annan inställning än den man tidigare haft

– Här finns det utrymme för eftertanke på den svenska sidan, säger han

Finns ”en mängd åtgärder”

Han tror inte att ett tillbakatagande av erkännandet av Palestina skulle vara varken möjligt eller en lösning, men säger att det finns en ”mängd åtgärder som man kan tänka sig”, utan att bli för konkret. Att relationerna måste förbättras är ett måste, men då måste signalen komma från Stockholm, menar han.

– Jag tror dock att om man vill återfå en sund dialog bör man skapa en god stämning. Det kräver att Sverige har en mycket mer balanserad Mellanösternpolitik.

LÄS MER: Wallström på anti-Israel-lista efter Israelkritik

LÄS MER: Israel: Sverige är inte välkommet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.