Utrikesminister Margot Wallström kommer inte att få resa in i Israel, meddelar israeliska utrikesdepartementet. Samtidigt kallas den svenske ambassadören upp till landets UD. Foto: TT

Wallström portas från Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel stoppar utrikesminister Margot Wallström (S) från officiella beslk i landet. Det meddelar landets utrikesdepartement. Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser kallades under onsdagskvällen upp till israeliska UD.

Israels  besked kom bara en dag efter att utrikesminister Margot Wallström efterlyst en grundlig undersökning om Israel använt utomrättsligt dödande i samband med de senaste månadernas våldsdåd, knivattacker och sammandrabbningar mellan israeler och palestinier.

Senare på onsdagskvällen kallades Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser upp till israeliska UD, det bekräftar svenska UD för SVT Nyheter. Enligt uppgifter i Israel ska Nesser ha fått motta en protest.

”Ovänlig attityd”

Israeliska utrikesdepartementet bekräftar för SVT Nyheter att Margot Wallström inte längre är välkommen i landet.

– På grund av hennes ovänliga attityd gentemot Israel är hon inte välkommen. Hon behandlar Israel som om vi vore skyldiga till brott vi inte begått, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD.

– Hennes uttalanden skadar våra länders goda och öppna relation som vi har haft. Hon uppmuntrar också till våld mot Israel eftersom hon skapar ett klimat i vilket terrorister tror sig ha internationellt stöd att fortsätta döda oskyldiga människor på våra gator, säger han.

”Vill ha goda relationer”

I en skriftlig kommentar till SVT skriver utrikesministern:

”Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar”.

Vidare påpekar hon att: ”EU:s höge representant för utrikesfrågor framhöll redan i oktober vikten av att omständigheterna kring palestinska dödsfall till följd av ingripanden från israeliska säkerhetsstyrkor noga utreds”.

Oklart hur länge

Det är i nuläget oklart hur länge Israel tänker porta Wallström.

– Det beror helt och hållet på Wallström. Vi är en demokrati som försvarar oss mot terrorism. Istället för att ge sitt stöd anklagar hon oss på ett sätt som är helt oacceptabelt.

Enligt Nahshon finns det inga planer på ytterligare diplomatiska sanktioner.

– Inte i nuläget. Det är oklart om Wallströms uttalanden är representativa för den svenska regeringen, säger han till SVT Nyheter.

Bara Wallström

Det israeliska inreseförbudet för representanter för Sverige omfattar alltså enbart utrikesministern.

– Det gäller bara Margot Wallström, säger Emmanuel Nahshon.

Men enligt Israel går schismen länderna emellan längre bakåt än så.

– I mer än två år har relationerna med Sverige varit mer eller mindre stängda. Därför har vi sagt nej till ett besök av den svenska utrikesministern, säger Israels vice utrikesminister, Tzipi Hotovely till tidningen Times of Israel.

”Anti-semitisk”

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, har tidigare skrivit på Facebook att den svenska utrikesministern ger ”stöd till terrorn och uppmuntrar våld”. Samtidigt säger den israeliske energiministern, Yuval Steinitz, till Israel Radio att:

– Den svenska regeringen har blivit fullständigt anti-israelisk och dessvärre också en anhängare av terrorism.

Och till tidningen Haaretz säger Steinitz att den svenska utrikesministern ”är anti-semitisk oavsett hon vet det eller inte”. Steinitz noterar också att andra länder, som USA, Ryssland och Frankrike dödar terrorister utan att Wallström efterlyst någon undersökning.

Björklund: Ensidigt

Det var i ett interpellationssvar till Liberalernas ledare, Jan Björklund, i tisdags som Margot Wallström sade att misstankarna om utomrättsligt dödande måste undersökas.

– Margot Wallström har intagit en väldigt ensidig position när det gäller Israel-Palestina-konflikten, som helt avviker från tidigare svensk hållning, så att israelerna reagerar är helt förståeligt, säger Björklund.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström anser att regeringen själv har bäddat för de dåliga relationerna med Israel genom regeringens ”oskickliga hantering” av erkännandet av Palestina hösten 2014.

– Det gör nu att det är väldigt svårt att framföra kritik. Min huvudpoäng är att om man inte har en god relation är det mycket svårt att nå fram och då kan man inte göra skillnad, säger Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.