Björn Brenner, Mellanösternanalytiker vid Försvarshögskolan Foto: Rickard Kilström/ Försvarshögskolan

Expert: Nu vågar Wallström gå ett steg längre

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget trappas upp samtidigt som den diplomatiska relationen mellan Sverige och Israel närmar sig bottennivå. Portningen av Margot Wallström grundar sig i den svenska regeringens erkännande av Palestina som stat.

Utrikesminister Margot Wallström använder det försämrade läget mellan Sverige och Israel för att framföra den kritik hon har mot landet, anser Björn Brenner, Mellanösternanalytiker vid Försvarshögskolan.

Wallström uttalade sig om utomrättsliga avrättningar och nämnde Israel i början av december förra året. Detta backade hon sedan ifrån.

Stöd från folkrättsexperter

– Nu har Margot Wallström mer på fötterna och vågar gå ett steg längre. Det beror på att flera folkrättsexperter har uttalat sig om att Israel använt utomrättsligt dödande, säger han.

Relationen mellan länderna var allra värst när Sverige erkände Palestina som stat.

– Vi börjar närma oss den punkten igen. Det är tydligt då israeliska politiker talar om att inte tillåta några officiella besök från svenska företrädare.

Brenner säger att stämningen i israelisk media om Sverige är ”extremt hätsk”.

”Onödigt brysk ton”

Visserligen är Israel överkänsligt när det gäller kritik men Margot Wallström tillåter sig också en onödigt brysk ton gentemot landet, anser statsvetarprofessorn och diplomatiforskaren Christer Jönsson.

– Inte alla uttalanden från vår utrikesminister är väl överlagda och de borde egentligen ha filtrerats genom folk i den diplomatiska kåren.

Nu hoppas Jönsson att den svenska regeringen ska avstå från att markera tillbaka mot Israel och övergå från att kommunicera via medier till diplomatiska kanaler.

Bildt också ovälkommen

Carl Bildt var också ovälkommen dit på sin tid. Det är ett pris man får betala om man stöter sig med Israel, säger Mellanösternkännaren Anders Persson.

– Vad jag kan se är det en policy som varit på plats inofficiellt kan man säga under ett år nu. Men nu gör man den officiell och tydlig.

Samtidigt säger den Lundbaserade statsvetaren att den svenska kritiken mot Israel är välgrundad, om än omilt presenterad under Wallströms tid i regeringen.

– En av Israels tyngsta journalister, Nahum Barnea på Ynet, har skrivit att den svenska regeringen är den enda nästan som står upp mot den israeliska högern. Mycket mer än vad den israeliska oppositionen gör.

– Jag håller med om det men förstår samtidigt kritiken från andra hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.