SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson. Foto: SVT

Mats Knutson: Det är ett exceptionellt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Att Israel nu förbjuder utrikesminister Margot Wallström (S) att resa in i landet är ett ovanligt beslut, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. – Jag har inte hört talas om något liknande under alla år jag bevakat svensk politik, säger han.

Att Israel nu tar till så drastiska åtgärder visar, enligt Mats Knutsson, på hur känslig den här frågan är. På tisdagen sade Margot Wallström i riksdagen att hon vill se en grundlig och trovärdig undersökning av om utomrättsligt dödande använts i Israel i samband med de senaste månadernas våldsdåd.

– Sen finns det en annan dimension i det här också. Nämligen att regeringen under Margot Wallström erkänt Palestina. Genom att belägga Margot Wallström med inreseförbud i Israel så kan Wallström inte heller ta sig till Palestina, säger Mats Knutson.

”Tydlig eskalering”

Mats Knutson menar att beslutet från Israel är drastiskt och att det kommer få konsekvenser för den svenska regeringen.

– Det här innebär en väldigt tydlig eskalering av den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Israel. En regering kan knappast fatta ett mer offensivt beslut mot ett annat land. Det här betyder att man helt bryter de diplomatiska förbindelserna, säger Mats Knutson.

– Beslutet innebär att den svenska utrikesministern varken kommer till Israel eller Palestina. Och det skadar den svenska regeringen och den svenska regeringens ambitioner i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.