Puben ligger i den här byggnaden, som förutom puben också rymmer en rad snabbmatsrestauranger. Foto: TT

Nyöppnad pub väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

En nyöppnad pub skapar debatt i Storbritannien. Anledningen. Den ligger på en rastplats bredvid en motorväg.

I dag öppnar puben ”The Hope and Champion” i Beaconsfield 4,5 mil nordväst om London. Att en ny pub öppnar i Storbritannien orsakar sällan rubriker utanför landets gränser. Men så ligger den också på en rastplats vid en motorväg. Redan innan puben slog upp portarna för allmänheten orsakade den en kritikstorm.

– Det här är allvarligt och den innebär en livsfarlig frestelse för bilisterna. Rattfylla är en av de vanligaste dödsorsakerna på brittiska vägar, säger Richard Coteau, talesperson för trafiksäkerhetsorganisationen Brake till The Guardian.

Coteau menar att puben skickar fel signaler till bilister och han får medhåll av alkoholforskaren Sir Ian Gilmore.

– En pub bredvid en motorväg gör att vi måste se över alkohollagstiftningen och tillgängligheten till alkohol.

Bland kritikerna återfinns också RAC, Storbritanniens motsvarighet till Kungliga Automobilklubben. De menar att det är riskabelt och onödigt att öppna en pub bredvid en motorväg.

Försvarar satsningen

Puben ägs av JD Wetherspoon. Det börsnoterade företaget är en gigant på den brittiska marknaden och driver över 800 pubar runt om i Storbritannien. Från ägarnas sida väljer man dock att tona ner riskerna.

– Vi tycker inte att det är oansvarigt. Vi finns över hela Storbritannien och nu väljer vi att öppna vid en motorväg. De lokala myndigheterna har ju sagt ja och de flesta som kommer hit gör det för att äta. Vill man dricka alkohol gör man det med förstånd,  säger Eddie Gershon, talesperson för JD Wetherspoon till BBC.

Företaget säger att de inte kommer att göra reklam för alkohol på puben och att personalen har fått instruktioner om att hålla extra koll på gästernas alkoholkonsumtion.

– Vi kommer inte att fråga om folk kör bil eller inte. Men vi kommer att servera kunderna med förstånd, säger Gershon.

Kan bli fler

Puben som ligger vid en större rastplats på motorvägen M40 mellan London och Oxford kommer att ha öppet mellan fyra på morgonen och ett på natten. Alkoholserveringen startar dock klockan nio på morgonen.

När BBC besökte rastplatsen tidigt i morse frågade de bilister om deras åsikt. Två av de tillfrågade ansåg inte att pubens placering är ett problem.

Enligt brittiska medier planerar JD Wetherspoon att i framtiden öppna fler pubar längs det brittiska motorvägsnätet.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.