Nytt bakslag för Trumps inreseförbud Foto: TT

Nytt bakslag för Trumps inreseförbud

Publicerad

USA:s president Donald Trumps inreseförbud har drabbats av ytterligare ett bakslag. Den här gången är det en amerikansk appellationsdomstol som sätter sig emot den omstridda presidentordern.

De tre domarna avvisade Trumpadministrationens ansträngning att tillfälligt stoppa de flesta flyktingarna från att komma in i landet och fastslår att de som har kontakt med ett bosättningsorgan bör undantas från presidentordern.

Förbudet, som den republikanske presidenten säger är nödvändigt för den nationella säkerheten, riktar sig mot personer från sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning.

LÄS MER: Trumps inreseförbud giltigt

Inte övertygande förklaring

Appellationsdomstolen fastslår även att regeringen inte har gett en övertygande förklaring till varför förbudet ska innefatta morföräldrar, barnbarn, mostrar, farbröder, syskonbarn och kusiner till amerikanska invånare från de sex länderna.

LÄS MER: Domare stoppar Trumps nya inreseförbud

Trumps första version av inreseförbudet, undertecknat i januari, gav upphov till protester och kaos på flygplatser runt om i landet och världen, innan det stoppades av domstolar. Trumpadministrationen ersatte den första versionen med en ny presidentorder i mars.

I oktober ska högsta domstolen pröva om inreseförbudet strider mot konstitutionen.

LÄS MER: USA ska granska besökares sociala medier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer