Konsulära tjänstemän ska kunna begära extra information från sökande som de anser behöver en ”mer noggrann nationell säkerhetskontroll”. Foto: TT

USA ska granska visumsökares internetbeteende

Uppdaterad
Publicerad

USA kan nu fråga vissa personer som söker visum om deras användarnamn på sociala medier och annan detaljerad information.

Flera nya säkerhetsåtgärder för USA-resenärer som bedöms vara en risk har trätt i kraft från den 25 maj, enligt en anonym källa inom det amerikanska utrikesdepartementet som talat med nyhetsbyrån AFP.

Upplägget kritiseras av förespråkare för mänskliga rättigheter, som är oroliga för att resenärer som inte utgör något hot kan diskrimineras för sina politiska åsikter eller för sin religion.

Forskar- och akademikervärlden oroas också över att de nya reglerna riskerar att få internationella forskare och studenter att tveka inför att välja USA för sina studier och forskning, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Trumpeffekten: Färre vill resa till USA

Kan begära nätalias, anställningar och familjeinformation

USA:s president Donald Trump har lovat att skärpa kontrollerna på vilka som kan komma in i USA, bland annat genom att studera hur de beter sig på internet.

Enligt källan kan konsulära tjänstemän begära extra information från sökande som de anser behöver en ”mer noggrann nationell säkerhetskontroll”.

– Sådana sökande kommer att bli ombedda att tillhandahålla ytterligare information, bland annat deras namn på sociala medier, tidigare passnummer, information om familjemedlemmar, tidigare resor, anställningar och kontaktinformation.

”Påverkar en bråkdel”

Förändringarna kommer bara att ”påverka en bråkdel av en procent av mer än 13 miljoner visumansökningar varje år”, säger hon.

Om de sökande har gjort misstänkta inlägg på Facebook eller följt extremistiska konton på Twitter eller Instagram kan de behöva svara på fler frågor.

LÄS MER: Fortsatt stopp för Trumps inreseförbud

Femton år gammal information begärs

De som ansöker om visum ska dessutom inte bara uppge sina nuvarande nätkonton, utan också bland annat uppge samtliga användarnamn på sociala medier fem år bakåt i tiden, rapporterar Reuters. När det gäller resor, boendeadresser och anställningar begärs information från femton år bakåt.

Kritiker menar att det är orimligt att begära att personer ska minnas samtliga användarnamn de använt på olika nätforum och social media, vilket gör att visumsökare som helt enkelt glömt bort ett konto riskerar att fastna i granskningen.

Enligt Reuters är också informationen enligt ansökningsformuläret frivillig att återge vid visumansökan, men det står tydligt markerat att uteblivna svar kan innebär fördröjning eller direkt avslag på ansökan.

Inreseförbud tas samtidigt till HD

Under fredagen kom också beskedet att president Trumps regering tar frågan om inreseförbudet till USA:s högsta domstol, och ber domstolen häva den rådande blockeringen av förbudet.

Inreseförbudet skulle tillfälligt förhindra medborgare från sex länder med muslimsk majoritet att resa till USA, vilket har motiverats med säkerhetsskal.

LÄS MER: Trump tar inreseförbudet till HD

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet