Carina Bergfeldt: Inreseförbudet är en enorm seger för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA har gett grönt ljus för Trumps inreseförbud för medborgare från sex, i huvudsak muslimska länder.- Det här är en enorm seger för Donald Trump, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Förbudet gäller länderna Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen och Tchad.

– Det här är en enorm seger för Donald Trump. Ända sedan han började kandidera har han sagt att han ska inför någon slags inreseförbud. Från och med nu har högsta domstolen gett honom tillåtelse att göra det. Han kan i princip redan nu ändra reglerna och göra det svårt för folk som sitter i luften att komma in här.

Temporärt beslut

Beslutet från högsta domstolen är dock temporärt och gäller så länge det pågår rättsliga processer på lägre nivåer, i så kallade appellationsdomstolar.

– Nu i veckan väntar vi på att både San Fransisco och Virginina ska ta upp det här i sina respektive domstolar. Och det högsta domstolen alltså säger är att fram tills att någon annan har fattat ett beslut är det det här som gäller, säger Carina Bergfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.