Regeringen ska under 90 dagar undersöka om det krävs fler säkerhetsåtgärder för att flyktingar från de elva länderna ska kunna välkomnas till USA. Foto: AP/TT

USA tar emot flyktingar igen

Uppdaterad
Publicerad

USA tar åter emot flyktingar efter ett stopp som varat i 120 dagar. Men de som flyr från elva ”högriskländer” får vänta ytterligare 90 dagar på ett beslut.

Det tillfälliga flyktingstoppet, som president Donald Trump kämpade för att införa från det att han tillträdde i januari, började slutligen gälla i juni. Det var en del av hans omstridda inreseförbud för människor från en rad länder.

Nu har Trump skrivit på ett nytt dekret om flyktingmottagande där det tillfälliga stoppet inte längre gäller.

”Högsta prioritet”

Flyktingar ska kontrolleras mer noggrant med bland annat granskningar av uppdateringar i sociala medier, säger Jennifer Higgins, ansvarig för flyktingfrågor vid USA:s migrationsmyndighet.

– Säkerheten för det amerikanska folket är vår högsta prioritet, säger hon.

Men många som vill till USA får fortsätta vänta med sina ansökningar. Regeringen vill nämligen avvakta med att ta beslut kring flyktingar från elva länder som benämns som ”högriskländer”.

Vilka länder det rör sig om sägs inte rakt ut, men enligt myndigheterna ska det röra sig om en äldre lista av så kallade högriskländer: Egypten, Iran, Irak, Libyen, Mali, Nordkorea, Somalia, Sydsudan, Sudan, Syrien och Jemen.

Nära hälften

Regeringen ska nu under 90 dagar undersöka om det krävs fler säkerhetsåtgärder för att flyktingar från dessa länder ska kunna välkomnas till USA. Kritiker säger att människor från länderna på listan redan genomgår en mycket noggrann granskning och att det i praktiken rör sig om ett förlängt flyktingstopp.

Människor från de elva länderna utgjorde 44 procent av de flyktingar som fick komma till USA under 2017, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Även om det allmänna flyktingstoppet är hävt kommer det med största sannolikhet inte resultera i en flyktingvåg till USA. Trump har tidigare satt ett lågt tak på 45.000 flyktingar per år. För räkenskapsåret som avslutades sista september fanns ett tak på 110.000 flyktingar, efter ett beslut av den förre presidenten Barack Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet