Högsta domstolen i USA tillåter i ett nytt beslut president Donald Trumps regering att fortsätta med sitt inreseförbud för de flesta flyktingar. Foto: TT

Högsta domstolen ger grönt ljus för Trumps reseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA tillåter i ett nytt beslut president Donald Trumps regering att fortsätta med sitt inreseförbud för de flesta flyktingar.

Tidigare har en amerikansk appellationsdomstol satt sig emot den omstridda presidentordern.

Domarna i HD ger Vita huset rätt att fortsätta med sin restriktiva flyktingpolitik, och godkänner regeringens begäran om att blockera det lägre domstolsbeslutet som skulle ha lättat upp inreseförbudet och tillåtit upp till 24 000 flyktingar att komma in i landet före sista oktober.

LÄS MER: Nytt bakslag för Trumps inreseförbud

Omprövning i oktober

Beslutet är inte Högsta domstolens sista ord vad gäller presidentordern som Trump, i en första version, undertecknade i januari.

I oktober ska HD pröva om inreseförbudet, som riktar sig mot personer från sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning och flyktingar i stort, strider mot konstitutionen.

LÄS MER: Trumps inreseförbud giltigt

Det är dock oklart vad som då finns kvar för domstolen att besluta om, eftersom inreseförbud upphör i slutet av september och flyktingstoppet går ut en månad senare.

LÄS MER: Domare stoppar Trumps nya inreseförbud

LÄS MER: USA ska granska besökares sociala medier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer